‘Echt? Zaten Israël en Joden achter Parijse aanvallen?’

Het is onvermijdelijk: elke keer na een opvallende terreuraanslag zal, iemand, ergens, zeggen dat de Joden het deden. En dat is begint nu te gebeuren na de reeks schietpartijen, die vorige week 17 onschuldige mensen in Parijs het leven kostte.

Ik heb het niet over de BBC-verslaggever die – uitgerekend – aan een Joodse nakomeling van overlevenden van de Holocaust vertelde, dat sommigen van mening zijn, dat de aanslagen in Parijs gerechtvaardigd konden lijken in het licht van wat hij noemde de ‘het lijden van de Palestijnen door Joodse handen’.

Ik ben het niet eens over de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die heel expliciet Israël de schuld gaf, niet alleen voor de aanslagen van Parijs, maar voor islamitische agitatie en agressie in heel Europa.

Ik heb het over mensen die geloven dat de Joden de aanvallen van Parijs rechtstreeks planden, financierden en persoonlijk uitvoerden.

Helaas, of misschien veelzeggend, is dat deze mensen niet enkele marginale gekken zijn of aanhangers van samenzweringstheoriën, maar veeleer normale Franse moslims en regeringsfunctionarissen in de moslimwereld.

Een verslaggever van het online nieuwsmagazine The Daily Beast zei dat veel van de Franse Algerijnse moslims die ze interviewde in Parijs menen dat de aanvallen een Joods complot waren om de islam te belasteren.

Dana Kennedy vertelde de grote Amerikaanse nieuwszender MSNBC dat een geïnterviewde zelfs beweerde dat de daders ‘niet slechts gewone Joden waren (…) maar een ras van magische, van vorm veranderende Joden die meester manipulatoren waren die overal tegelijk konden zijn.’

Zo bizar als het misschien klinkt, dit soort lasterlijke sprookjes leren veel moslims in het Midden-Oosten over Israël en de Joden in het algemeen.

Maar wanneer u de gewone Franse moslims niet als een serieuze bron beschouwt, luister dan naar wat Gokcek, de burgemeester van de Turkse hoofdstad Ankara hierover te zeggen heeft. Hij vertelde tijdens een politieke bijeenkomst na de aanslagen van Parijs, dat ‘het zeker is dat de [Israëlische] Mossad achter dit soort incidenten zit. Mossad wakkert islamofobie aan door het veroorzaken van dergelijke incidenten.’

Ryan Jones.