Franse Joden: Hier blijven of emigreren naar Israël?

Na de aanslagen op een kosjere supermarkt in Parijs treuren Franse Joden om de slachtoffers van de terreuraanslag. Tegelijkertijd vragen steeds meer van hen zich af hoe het in de toekomst verder zal gaan, en of aanslagen met een antisemitische achtergrond frequenter zullen gaan voorkomen.

Rogier Cukierman, de leider van de Joodse gemeente, dringt er bij de Franse Joden op aan, in hun vaderland te blijven. ‘Het is heel belangrijk dat er een Joodse gemeente in Frankrijk blijft bestaan.’ Cukierman zei tegen de nieuwsdienst Associated Press: ‘Wij blijven ons Joodse leven zo verder leiden – als vrije mensen, wat onze tegenstanders ons ook willen opdringen.’

Ook de Franse president François Hollande verzocht de Franse Joden in het land te blijven. De regering heeft de beveiliging van Joodse instellingen zoals synagogen, kleuterscholen en scholen versterkt. Daartoe worden 5000 politieagenten en militairen beschikbaar gesteld.

Israëls minister-president Benjamin Netanyahu daarentegen roept de Franse Joden op om naar Israël te komen. ‘De Staat Israël is niet slechts een plaats waarnaar u zich in het gebed richt,’ benadrukte hij. ‘De Staat Israël is ook uw thuis. Deze week wordt een speciaal team van ministers samengesteld om de stappen voor te bereiden die nodig zijn om de immigratie te vergemakkelijken vanuit Frankrijk en andere Europese landen die vreselijk lijden onder het antisemitisme. Alle Joden die naar Israël willen emigreren, worden hier warm en met open armen ontvangen. Wij zullen u helpen bij de opname in de Staat, in uw Staat.’
Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman gaf een soortgelijke verklaring uit.

Netanjahu nam zondag deel aan een rouwmars voor de terreurslachtoffers in Parijs. Hij marcheerde daar naast de voorzitter van de EU-commissie Jean-Claude Juncker en de president van Mali, Ibrahim Keita (foto).

Eveneens in de eerste rij van de regeringsgasten liep de Palestijnse president Abbas door de Franse hoofdstad. Daarover werd hij door de radicaal-islamitische Hamas scherp bekritiseerd. ‘Abbas zou zich liever om zijn eigen mensen moeten bekommeren,’ aldus Hamas-functionaris Machmoud Zahar.

Reeds voor de terroristische aanslag van afgelopen week was er sprake van een duidelijke toename van het aantal emigraties van Franse Joden naar Israël vanwege antisemitisme. Volgens gegevens van het Joods Agentschap was het afgelopen jaar voor het eerst zo dat de meeste immigranten naar Israël uit Frankrijk kwamen.

In Frankrijk wonen zowel de meeste Joodse als de meeste islamitische gelovigen van heel West-Europa. Zij hebben de afgelopen maanden een toename van de spanningen meegemaakt.

NAI.