Hezbollah dreigt Israël met vergelding na luchtaanval

De sjiitische militie Hezbollah in Libanon wil wraak nemen voor de aanval van zondag met een gevechtshelikopter, waarbij tenminste zes leden werden gedood.

Een Israëlische gevechtshelikopterzou tenminste twee raketten hebben afgeschoten op een dorp op het Syrische deel van de Golanhoogvlakte. Een van de doden zou Jihad Mughniyeh zijn, de zoon van de gedode Imad Mughniyeh, een van de oudste Hezbollah commandanten, de anderen plaatsvervangers of adviseurs, mogelijk ook Iraniërs.

Israëlische en westerse inlichtingendiensten bevestigden dat de gedode commandant, Jihad Mughniyeh, een grote en machtige Hezbollah cel had geleid die plannen maakte voor aanslagen op het noorden van Israël.

Het Libanese dagblad As-Safir, dat trouw is aan Hezbollah, citeert een vertrouwelijke bron van de militie, die zegt dat er een tijdstip en een plaats zal zijn om terug te slaan. Dit zou echter gebeuren op een wijze die geen escalatie van het conflict zal veroorzaken.
‘Ook wanneer Hezbollah zijn inzet niet verhoogt, bereidt de organisatie zich voor op een worst-case scenario, waarin Israël besluit zich in Libanon te wagen’ zei de bron.

Intussen schreef Ibrahim al Amin, de uitgever van de krant Al Akhbar (die ook met Hezbollah is verbonden) een hoofdartikel waarin hij een nauwkeurig gepland antwoord in plaats van een spontane reactie ‘voorziet’. Hij schreef: ‘Speciale aanwijzingen die werden veroorzaakt door de leiding van de vijand [Israël], hebben geleid tot de beslissing om vergelding voor de misdaad uit te voeren’.
Hij zei dat de reactie ‘een handeling moet zijn die niet is gebaseerd op emoties, maar op overleg dat zich uitstrekt tot in het kleinste detail, een actie die rust en overleg vereist, zonder emotionele binding’. De aanval op Hezbollah-activisten zou ook tegen de beschermheren van de organisatie, Iran, gericht zijn geweest.

Andere Libanese media citeerden Hezbollah functionarissen, die de dood van Mughniyeh jr. ‘een ondraaglijke klap’ noemden, en spraken over een wraakactie met 4000 tot 5000 raketten en het vernietigen van honderden doelen per dag. Hezbollah beschikt naar schatting over 50.000 raketten en ‘die zijn er om te worden gebruikt, en niet om te worden opgeslagen’.

De felle reactie van Hezbollah was merkwaardig, omdat enkele dagen eerder Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah beweerde dat zijn militie geen troepen aan de Syrische kant van de Golanhoogvlakte had ingezet.

‘Als Hezbollah zegt dat hun mensen gewond raakten bij de gerichte doding, laten ze uitleggen wat ze aan het doen waren in Syrië,’ zei de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon tegen Israel Radio, hoewel hij vermeed om zich direct verantwoordelijkheid te stellen voor de aanval.

NAI, Israel Today staf.