Hezbollah: Onze raketten kunnen Israël vernietigen

De sjiitische terroristische militie Hezbollah is in het bezit van 50.000 raketten, waarvan er enkele Tel Aviv kunnen treffen, volgens een niet nader genoemde ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Raketlancering door Hezbollah.Raketlancering door Hezbollah.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dreigde donderdag in een televisie-interview ermee Israël massaal aan te vallen, uit wraak voor herhaalde aanvallen op Syrië. Nasrallah verzekerde dat hij in het bezit is van raketten die in staat zijn om de Joodse Staat te vernietigen.

De Hezbollah leider, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft duizenden strijders naar Syrië gestuurd om bij de verdediging van het regime te helpen. Hij verklaarde dat de Israëlische aanvallen op Syrië ‘gericht zijn tegen de hele as van verzet,’ waarmee hij Hezbollah, Damascus en Teheran bedoelt. ‘Elke slag van Israël tegen Syrië is een slag tegen ons allemaal, niet alleen tegen Syrië. En we zijn in staat op elk moment op de aanvallen te reageren,’ benadrukte Nasrallah in het interview.

Toen hem werd gevraagd naar het wapenarsenaal van Hezbollah, zei hij: ‘We hebben alle wapens in ons bezit die je kunt bedenken (…) en in grote hoeveelheden.’ Bovendien zei Nasrallah: ‘Als verzetsbeweging zijn we nu sterker dan we ooit zijn geweest.’ Israëlische militaire deskundigen rekenen Hezbollah, wat betreft zijn vuurkracht, tot tien sterkste strijdkrachten in de wereld.
Israël en in de Libanon actieve Hezbollah vochten in de zomer van 2006 een verwoestende oorlog tegen elkaar uit, waarin zo’n 1200 Libanezen en 160 Israëli’s werden gedood.

De Israëlische luchtmacht heeft in de afgelopen maanden meerdere malen doelen in Syrië aangevallen, vooral wapendepots van Hezbollah. Het meest recente incident was in december, toen Israëlische gevechtsvliegtuigen een depot in de buurt van Damascus bombardeerden. Israël heeft de aanvallen nooit officieel bevestigd. Maar in een openbare verklaring stond wel, dat Israël wapenleveranties aan militante groepen zoals Hezbollah zou verhinderen.

Nasrallah onderstreepte in een interview, dat Hezbollah klaar was om een nieuwe oorlog tegen Israël uit te vechten en het noorden van Israël te veroveren. ‘Als de Hezbollah-leiders hun strijders zeggen dat ze naar Galilea moeten gaan, dan zullen ze er klaar voor zijn,’ zei de Hezbollah-leider.

Hij bevestigde ook de geruchten over de arrestatie van een hoge Israëlische spion. De agent zou al vijf maanden geleden zijn opgepakt en gevangen gezet door een beveiligingseenheid van Hezbollah. ‘We denken dat dit een zeer gevaarlijke zaak is,’ zei Nasrallah in een ander tv-interview.
Volgens berichten in Arabischtalige media in de afgelopen maand zou Shawareb Mohammed, die optrad als adviseur van Nasrallah, informatie aan Israël hebben doorgeven. Daardoor zouden vijf wraakacties van Hezbollah tegen Joodse doelwitten zijn voorkomen en verhinderde dit het doden van een groep belangrijke agenten. De 42-jarige Israëlische agent moet zich nu verantwoorden voor een rechtbank van Hezbollah, schreef de Libanese krant Daily Star.

Daarnaast sprak Nasrallah er uitgebreid over hoe hij de oorlog tegen Syrië ziet, waar zijn troepen sinds medio 2013 een sleutelrol hebben. Op dat moment hadden ze Assad geholpen het grondgebied te heroveren, dat hij eerder verloor aan de oppositie. In de visie van Nasrallah is er geen oplossing voor de oorlog in Syrië, die Assad uitsluit.

NAI.