Kort Nieuws: Israël, Iran, Meretzpartij, Gazastrook

• Joden en Arabieren trots op de Joodse Staat,
• Iraanse minister optimistisch over onderhandelingen,
• Ultra-linkste Meretzpartij wil Netanyahu verdrijven,
• Wat zou de wereld zeggen als Israël 1200 Palestijnse huizen sloopt?

Uit een enquête van het Israel Democracy Institute is gebleken, dat 86 procent van de Joden en 68 procent van de Arabieren in Israël er trots op zijn om Israëlisch staatsburger te zijn. 88 procent heeft het volste vertrouwen in de Israëlische militairen. Slechts 35 procent heeft vertrouwen in de Knesset en slechts 28 procent gelooft wat de media brengen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei in Wenen in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton dat hij er niet aan twijfelt, dat ibinnenkort de al 12 jaar durende nucleaire onderhandelingen in het voordeel van Iran, en daarmee tegen Israël, zullen uitvallen.

De linkse Meretzpartij, die momenteel 6 van de 120 Knessetzetels bezit, wil volgens hun partijvoorzitter Gal-On een ‘iedereen-behalve-Netanyahu’ coalitie vormen voor de komende verkiezingen om hun aartsvijand Netanyahu omver te kunnen werpen.

Egypte verdubbel de bufferzone, dwars door de grensstad Rafa bij de Gazastrook (bekend van de honderden smokkeltunnels) van 500 tot 1000 meter en sloopt daarvoor nog 1200 Palestijnse huizen. Israëli’s vragen zich af wat er wel voor een internationaal protest zou klinken, indien het Israëlische leger Palestijnse huizen aan de grens met Gaza zou slopen.

NAI.