Mars in Gaza tegen Charlie Hebdo en voor ISIS

Gazanen hebben maandag deelgenomen aan de wereldwijde (vaak gewelddadige) islamitische demonstraties tegen het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo, dat op de recente jihadistische aanval op zijn kantoor in Parijs reageerde door op de voorkant van het nieuwe blad een karikatuur van de profeet Mohammed te plaatsen.

‘Vandaag zeggen we tegen Frankrijk en de landen van de wereld, dat terwijl de islam ons opdraagt om alle religies te respecteren, hij ons ook opdraagt degenen die Mohammed, de profeet van de islam, aanvallen en beledigen, te straffen en te doden,’ zei een demonstrant tegen Reuters.

De menigte bestormde later het lokale Franse culturele centrum, maar werd tegengehouden door Hamas veiligheidstroepen.

Aan de demonstratie in Gaza namen salafistische moslims deel. De Hamasregering van Gaza staat de salafisten gewoonlijk niet toe om massaal bijeen te komen, behalve, zo lijkt het, wanneer die bijeenkomst voor een gemeenschappelijke zaak is.

Dat was van belang voor waarnemers in Israël, omdat de demonstranten niet alleen Charlie Hebdo veroordeelden, maar ook hun steun uitspraken voor ISIS. Velen van hen droegen de nu bekende zwarte jihadistische kleding en zwaaiden met de zwarte vlag van de Islamitische Staat.

Verschillende salafistische groepen in de kustenclave zagen in de afgelopen jaren hun aanhang onder de bevolking van Gaza aanzienlijk toenemen.

Israel Today staf.