Ook Arabieren zijn trots op hun Israëlische nationaliteit

De jaarlijkse enquête van het Israëlische Instituut voor Democratie naar de ’toestand van de natie’ liet zien, dat een meerderheid van zowel Joden als Arabieren er trots op is, zichzelf Israëli te noemen.

Het was weinig verrassend dat 86 procent van de Joodse deelnemers geen probleem heeft met zijn identiteit. Maar degenen die Israël vaak een racistische Staat noemen, waren verrast dat ook 65 procent van de ondervraagde Arabieren er trots op zijn om israëli te zijn.

Onder de Joden heeft men het meeste vertrouwen in het Israëlische leger (88 procent), gevolgd door de president (71 procent) en het Hooggerechtshof (62 procent).
Verrassend is dat de antwoorden van de Arabische deelnemers met Israëlische staatsburgerschap aan de enquête vergelijkbaar waren. Het meeste vertrouwen kreeg hier het Hooggerechtshof (60 procent), de politie (57 procent), de president (56 procent), en tenslotte het leger met 51 procent.

Beide groepen staan even wantrouwend tegenover de media. Weinig vertrouwen hebben ze volgens het onderzoek ook in het parlement (de Knesset) en de religieuze leiders.

NAI.