Palestijnen juichen over steekpartij in autobus

Gewone Palestijnen en Palestijnen met een machtspositie laten weer eens zien hoezeer ze verlangen naar vrede met Israël en zich hiervoor inzetten, door de brute terreuraanslag in een autobus in Tel Aviv te prijzen en toe te juichen.

Deze cartoon verscheen enkele uren na de aanval, en werd enthousiast door Palestijnen gedeeld op sociale media en door plaatselijke Arabische persbureau’s weergegeven. Het personage op de cartoon viert de steekpartij op 10 ‘zionisten'” (het aantal slachtoffers dat de politie oorspronkelijke noemde) naast een tekst die ‘Bezet Tel Aviv’ luidt.

Hamas functionaris Izzat al-Rishq prees op Twitter de aanval als ‘heroïsch en gedurfd.’ Een andere leider van Hamas, Husam Badran schreef op Facebook dat de groep ‘deze buitengewone daad prijst en oproept tot meer toewijding, evenals tot individueel en collectief verzet.’

Opgemerkt dient te worden dat Hamas het heersende gezag in Gaza is, en dat de ‘gematigde’ Palestijnse leider Machmoud Abbas er nog steeds naar streeft om er een regering van nationale eenheid mee te vormen.

Halverwege de ochtend had Abbas nog geen veroordeling van de aanval in tel Aviv uitgesproken, waarop de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei dat hij en zijn regime in Ramallah even schuldig zijn aan het bloedbad als iedereen.
‘Ze maken allemaal deel uit van een proces van ondermijning van het recht van Israël om te bestaan als een Joodse Staat, en het maakt niet uit voor hen of dat nu in Judea, Samaria, de Negev, Galilea, Tel Aviv of Jeruzalem is’, schreef Lieberman.
‘Daarom moeten we vastberaden handelen tegen al die mensen, die opereren onder verschillende namen en op verschillende niveaus, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: Joden doden en Israël vernietigen’.

Premier Benjamin Netanyahu wees ook met een beschuldigende vinger naar de Palestijnse Autoriteit.
‘De aanslag in Tel Aviv is het directe gevolg van de giftige ophitsing tegen de Joden en hun Staat, verspreid door de Palestijnse Autoriteit,’ zei hij in een officiële verklaring. ‘Degenen die zich haasten om deze aanval te prijzen zijn Hamas, Abbas’ partners in de regering van nationale eenheid.’

Oppositieleider Isaac Herzog, wiens Arbeiderspartij volgens sommigen flink zal winnen in de komende verkiezingen, zei dat de aanval aantoont dat er onder Netanyahu ‘geen gevoel van veiligheid is voor Israëlische burgers, niet in Jeruzalem, de Gazastrook, of Tel Aviv.’

Israel Today staf.