Raketafweer naar noorden na luchtaanval in Syrië

Na de luchtaanval op enkele belangrijke strijders verwacht Israël een vergeldingsaanval van de sjiitische Hezbollahmilitie en heeft daarom eenheden van het raketafweersysteem Iron Dome (foto) naar het noorden verplaatst.

Bij de luchtaanval in de nacht van zaterdag op zondag op het Syrische gedeelte van de Golanhoogvlakte zou de Israëlische luchtmacht behalve zes Hezbollah-strijders ook een hoge Iraanse generaal hebben gedood, zo meldde een woordvoerder van de Verenigde Naties.

Bovendien werd bekend dat de luchtaanval vermoedelijk werd uitgevoerd met drones, en niet – zoals aanvankelijk vermoed – met gevechtshelikopters. Twee onbemande vliegtuigen zouden vanaf de Israëlische kant de wapenstilstandslijn zijn overgevlogen, verklaarde de VN-woordvoerder. Een uur later namen VN-vredestroepen rook waar, en korte tijd later keerden de drones terug.<br ‘dit=”” incident=”” is=”” een=”” schending=”” van=”” de=”” wapenstilstandsovereenkomst=”” 1974=”” tussen=”” israël=”” en=”” syrië,’=”” voegde=”” woordvoerder=”” toe.<=”” p=””>

Israël heeft de luchtaanval tot nu toe niet bevestigd. Minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde echter dat Israël zijn recht om zichzelf en zijn burgers te beschermen, niet zal opgeven.

Onder de gedode Hezbollahstrijders bevond zich ook Jihad Mughniyeh, de zoon van de vroegere militaire leider van Hezbollah. Bovendien kwam Mohammed Issa, een commandant die verantwoordelijk was voor de Hezbollah-activiteiten in Syrië en Irak, om het leven. Maandagmiddag verzamelden zich vervolgens duizenden treurende Hezbollahaanhangers in het zuiden van Beiroet voor de begrafenis van Mughniyeh. De treurenden op de begrafenis riepen in spreekkoren: ‘Onze partij is Hezbollah, onze leider is Mughniyeh’ en ‘„Dood aan Israël!’, terwijl ze de kist van Mughniyeh door de straten droegen.

De 25-jarige was de bevelhebber van een groep rebellen die getracht zou hebben de Syrische president Assad ten val te brengen. Een anonieme bron uit kringen rond westerse geheime diensten verklaarde dat Mughniyeh ‘groot opgezette terreuraanslagen tegen Israëlische doelen zou hebben gepland, waaronder soldaten, burgers en complete woonwijken op de Golanhoogvlakte.’

Intussen zijn de Israëlische strijdkrachten in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Na de aanval is het gevaar voor een vergelding van Hezbollah groter dan ooit. Buitenlandse media berichten dat een hele reeks raketafweerbatterijen naar het noorden zijn verplaatst. Zij zouden aan de grens met Syrië en Libanon zijn gestationeerd als verdediging tegen mogelijke vergeldingsaanvallen van Hezbollah.

Israëls legerleider Benny Gantz verklaarde maandag dat men goed is voorbereid en de ontwikkelingen in het noorden volgt. ‘Het Israëlische leger is klaar om op te treden,’ aldus Gantz. „Deze uitspraak is niet maar een holle frase – wij zijn werkelijk goed bewapend.’

Bovendien kwam het Israëlische veiligheidskabinet bijeen om over de nieuwste ontwikkelingen te discussiëren. Interne bronnen beweren dat een mogelijke raketaanval van Hezbollah in verband zou kunnen staan met de Israëlische parlementsverkiezing op 17 maart. Dit bericht werd door defensie noch bevestigd noch ontkend – de gebruikelijke gang van zaken in dergelijke gevallen.

Deskundigen zijn echter van mening dat een nieuwe oorlog beide partijen – zowel Israël als Hezbollah – niet gelegen zou komen. De islamistische groep heeft momenteel de handen vol met zowel het verzwakte regime in Syrië als met de opkomst van de radicale soennitische groepen.

Intussen zijn Hezbollah-activisten in de sociale media een propagandacampagne tegen Israël begonnen: ‘Maak uw schuilkelders klaar,’ zo wordt onder meer gezegd. En ook: ‘Tienduizenden van onze strijders staan gereed om een heilige dood te sterven.’

Ook Iran ‘is bereid om op een geschikt moment met geweld op de aanvallen van de zionistische terreureenheid te reageren,’ aldus een Iraans nieuwsagentschap.

NAI.