Sneeuw, regen en storm verlammen het Heilige Land

Het aangekondigde noodweer heeft nu Israël bereikt. Uit het noorden worden hagelbuien en sneeuwval gemeld. Aan de Middellandse Zeekust raast een storm die metershoge golven veroorzaakt.

Strijd tegen de witte pracht op de Golanhoogten.Strijd tegen de witte pracht op de Golanhoogten.

Verschillende kustwegen en woonwijken in Israëlische kuststeden en de Gazastrook zijn overstroomd. In het hele land komt geregeld stroomuitval voor. Autoweg 443 was woensdagochtend korte tijd afgesloten bij Jeruzalem, toen de sneeuwval de hoofdstad bereikte.
De scholen en kleuterscholen in Jeruzalem en Galilea blijven vandaag gesloten; de kinderen genoten al van een ‘sneeuwdag’ voordat de eerste volk was gevallen.

Door de storm zijn talrijke bomen omgevallen, die op elektrische leidingen vielen. Medewerkers van de energiebedrijven zijn koortsachtig aan de slag om de schade snel te herstellen.
In Petach Tikva viel een boom op een bus; hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

In Gaza werden gezinnen geëvacueerd, die direct bij de kust wonen. Hun huizen worden bedreigd met overstroming. Inwoners van noodwoningen, die na de oorlog in Gaza werden gebouwd, vrezen dat hun huizen de storm niet doorstaan. In Rafah werden warme dekens en winterkleding uitgedeeld aan de armen.

Het Israëlische leger zet in het noorden van Israël tanks in om de verbinding in stand te houden naar dorpen die door de sneeuw van de buitenwereld waren afgesneden. Ongeveer 1.000 soldaten zijn momenteel in hooggelegen gebieden ingezet om de bewoners te helpen in de strijd tegen de sneeuw.

Gisteren heerste in supermarkten in het hele land een enorme drukte, omdat mensen zich voorzagen van voedsel en water voor de komende dagen. De weerdienst verwacht dat het ongewoon koude weer nog voortduurt tot zondag.

In december 2013 veroorzaakte zware sneeuw een dagenlange chaos in Jeruzalem. Men heeft ervan geleerd en is dit keer beter voorbereid, zo liet het stadsbestuur weten.

NAI.