Soldaten en Palestijnen vechten samen tegen sneeuw

Al dagen sneeuwt het in Jeruzalem. Op de berg Hermon in het noorden van het land viel inmiddels zelfs zo’n 1,10 meter versie sneeuw. Talloze scholen werden gesloten, wegen zijn voor auto’s onbegaanbaar.

Tegelijkertijd strijdt het land tegen hoogwater: Overstroomde autosnelwegen werden voor het verkeer gesloten, terwijl ook elders op veel plaatsen het openbaar vervoer stil kwam te liggen. In het noorden waren de toegangswegen naar de hooggelegen stad Safed en naar de Golanhoogten geblokkeerd.

Het winterweer heeft ook zijn uitwerking op het godsdienstige leven in Israël. Rabbijnen in Jeruzalem hebben de bevolking opgeroepen hun huizen niet te verlaten, zelfs niet om naar de synagoge te gaan. De kans om door de sneeuw te vallen zou te groot zijn. De rabbijnen Aryeh Stern en Shlomo Amar benadrukten in hun verklaring nog eens dat deze voorlopige beschikking ook geldt wanneer dit tot gevolg heeft dat een openbaar gebed komt te vervallen. De mensen moeten thuis ieder voor zich bidden.

Bovendien hebben verschillende rabbijnen in hun gemeente beslist dat vrouwen die hun niddah (menstruatie) hebben afgesloten en zich nu eigenlijk in een mikve (ritueel bad) zouden moeten reinigen, het recht hebben dit uit te stellen totdat het beter weer wordt.

De Religieuze Raad van Jeruzalem bereidt zich voor op het aanhouden van de sneeuwstorm over het weekeinde. Hij houdt er rekening mee dat door de wind de eroev zou kunnen breken. Een eroev is een gespannen draad of hek, waarmee een Joods woongebied wordt omsloten. Binnen de eroev geldt niet de sabbatsregel dat er geen voorwerpen mogen worden gedragen.

Vanwege de sneeuw en de zware regenval heeft de Palestijnse Autoriteit Israël om hulp gevraagd. In een geval hebben Israëlische soldaten een Palestijnse taxichauffeur geholpen zijn auto uit de vastgevroren modder te duwen.
De Palestijnen vroegen het Israëlische bestuur dringend, hen te helpen bij een vrijmaken van de weg naar Ramallah (foto). Meteen kwam het leger, dat de sneeuw ruimde om de weg vrij te maken.
Beide zijden intensiveerden de samenwerking, nadat het Palestijnse bestuur op de zogenaamde Westbank en in de Gazastrook vanwege de sneeuwstorm de noodtoestand had afgekondigd.

NAI.