Turkije vergelijkt Netanyahu met de Parijse terroristen

De Turkse regering zet zijn verbale aanvallen tegen Israël en zijn regering voort. De Turkse premier Achmet Davutoglu heeft zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu met de islamistische terroristen uit Parijs vergeleken. Hij zei dat ze allen misdaden tegen de menselijkheid hadden gepleegd.

Eerder had de Turkse president Racep Tayyip Erdogan zich er publiekelijk over opgewonden, dat ‘Netanyahu het durft om deel te nemen aan de treurmars in Parijs’. Netanyahu zou vrouwen en kinderen hebben afgeslacht in Gaza.

Soortgelijke verwijten kwamen nu van Davutoglu. Netanyahu zou staan voor een regering die in de Gazastrook kinderen had gedood, die op het strand speelden, en duizenden huizen heeft verwoest. Daarnaast hebben Israëlische militairen Turkse burgers gedood, die op een hulpschip onderweg waren naar de Gazastrook.

De Israëlische marinehad in mei 2010 het Turkse schip Mavi Marvara gestopt, dat de zeeblokkade van de Gazastrook wilde doorbreken. Bij gevechten met de mariniers werden negen Turken gedood. De marine heeft later videobeelden getoond, die laten zien hoe de soldaten werden aangevallen door ‘vredesactivisten’ met stokken en messen en deels ernstig gewond raakten. Het incident zet de betrekkingen tussen Turkije en Israël nog altijd onder druk.

Benjamin Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wezen de recente beschuldigingen van Turkije scherp af. Lieberman noemde Erdogan een ‘antisemitische buurt-pestkop’. Hij beschuldigde ook de Europeanen: Door de anti-Israëlische uitspraken van Erdogan te negeren zouden zij bijdragen aan het groeiende antisemitisme.

Netanyahu benadrukte dat men de oorlog tegen terreur niet zal winnen met hypocrisie. Erdogans schandelijke opmerkingen behoren te worden afgewezen door de internationale gemeenschap. Het is noodzakelijk om terroristen en hun aanhangers duidelijk en ondubbelzinnig te veroordelen.

NAI.