Vroegere vliegtuigkaapster steunt anti-Israëlbeweging

Uitgerekend de beruchte Palestijnse vliegtuigkaapster Leila Khaled zal volgende maand als gast in Zuid-Afrika zijn om daar als pleitbezorgster van de internationale BDS-beweging op te treden.

Leila Khaled geldt voor veel Palestijnen als heldin. Haar beroemde foto werd op de veiligheidsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden gespoten.Leila Khaled geldt voor veel Palestijnen als heldin. Haar beroemde foto werd op de veiligheidsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden gespoten.

BDS betekent ‘Boycott, Desinvesteringen en Sancties’. De BDS-beweging staat bekend om zijn felle anti-Israël karakter. Vorig jaar november werd zelfs een protestactie door een rechterlijke beslissing verboden. Studenten hadden toen een varkenskop in een koosjere wijk van Kaapstad geplaatst.

Leila Khaled, in 1944 in Haifa geboren, werd reeds op jonge leeftijd lid van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP) en maakte internationaal naam met een reeks vliegtuigkapingen. De eerste keer, in 1969, nam zij de macht over een vliegtuig van Trans World Airlines (TWA). Het vliegtuig was onderweg van Rome naar Athene, voordat Khaled het naar Damascus stuurde, en het, na alle passagiers te hebben vrijgelaten, opblies.

Het jaar daarop sloeg zij opnieuw toe: Zij nam deel aan de kaping van vier Israëlische vliegtuigen tegelijk – doch met beperkt resultaat. Khaled werd door een veiligheidsambtenaar gearresteerd en aan de Britse autoriteiten overgedragen. Aansluitend werd zij 28 dagen gevangen gehouden, totdat de toenmalige Britse premier Edward Heath haar in ruil voor westerse gijzelaars weer vrij liet.

Khaled was de eerste vrouw die een vliegtuig kaapte. Door een over de hele wereld verspreide foto, waarop de nu 70-jarige met een Palestijnse hoofddoek te zien is terwijl zij een AK-47 machinegeweer vasthoudt, werd zij wereldwijd tot het symbool van de Palestijnse strijd tegen Israël.

Uitgerekend deze foto wordt nu ook door de BDS-beweging gebruikt om reclame te maken voor Khaleds bezoek aan Zuid-Afrika. Khaled, die tegenwoordig in Amman woont, zal in februari als eregast bij een feestelijk diner van de BDS in Kaapstad zijn.

‘Voor mij en anderen van mijn generatie, die nog meemaakten wat Khaled heeft gedaan, lijkt het wat vreemd dat de BDS, die zich als een zeer correcte, rechtvaardige en vredelievende campagne presenteert, uitgerekend met dit beeld adverteert’, verklaarde Jeremy Gordin, hoofdredacteur van de Daily Sun, de krant met de grootste oplage in Zuid-Afrika. ‘Dat zal de Joodse gemeenschap in elk geval provoceren. Maar dat is ook precies wat BDS wil. Anderzijds kan men het ook niet zonder humor bekijken, wanneer men Khaleds foto van destijds vergelijkt met hoe ze er nu uitziet…,’ aldus de hoofdredacteur.

NAI.