‘Wees realistisch, alleen Israël ten westen van de rivier’

Professor Mordechai Nisan, een geleerde op het gebied van het Midden-Oosten Studies aan de Rothberg International School van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, promoot zijn boek ‘Only Israel West of the River: The Jewish State & the Palestinian Question’ (Alleen Israël ten westen van de Rivier. De Joodse Staat en de Palestijnse kwestie).

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton vol trots op het sluiten van de mislukte 'Oslo-akkoorden' met  de Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse icoon Yasser Arafat.De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton vol trots op het sluiten van de mislukte ‘Oslo-akkoorden’ met de Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse icoon Yasser Arafat.

Professor Nisan heeft lang geargumenteerd, dat de smalle strook land tussen de Middellandse Zee en de Jordaan gewoon niet geschikt is voor twee afzonderlijke Staten, vooral twee die voortdurend met elkaar in conflict zijn.

In plaats daarvan moet Israël algemeen worden erkend als de soevereine macht ten westen van de Jordaan, een democratische Staat die de individuele rechten van alle burgers en ingezetenen beschermt.

‘Wat Israël nodig heeft voor zijn eigen welzijn en de nationale militaire integriteit, zijn recht op nederzettingen in het land Israël, is totaal niet verenigbaar met wat de Palestijnen eisen, dat is een Palestijnse Staat zonder een enkele Jood en die absoluut niet bereid is om Israël als een Joodse Staat te erkennen’, vertelde Nisan vorige maand voor het Amerikaanse TV-kanaal NewsmaxTV.
‘Het is niet verwonderlijk, dat er na 20 jaar nog geen overeenstemming is bereikt’, aldus Nissan.

Het boek ‘Only Israel West of the River: The Jewish State & the Palestinian Question’, uitg. CreateSpace, 2011, ISBN 978-1461027263, is te koop bij Amazon.

Israel Today staf.