Antitankraket treft jeep: twee doden, vijf gewonden

• Twee soldaten gedood en vijf gewond na raketbeschieting,
• Israëlische militaire posities beschoten vanuit Libanon,
• Wegen en vliegvelden in het noorden gesloten,
• Vrees voor tunnels bij Libanese grens,
• Israel reageert met beschietingen op Zuid-Libanon en Syrië.

Zeven Israëlische soldaten zijn woensdag gewond geraakt toen hun terreinwagen nabij de Libanese grens werd getroffen door een anti-tank raket. Twee van hen zijn aan hun verwondingen bezweken. Het militaire voertuig ging in vlammen op.

Tegelijkertijd werden stellingen van het Israëlische leger vanuit Libanon beschoten. Bewoners in het gebied meldden luide explosies. In Kfar Rajar, aan de Israëlische kant van de grens, werd een huis beschadigd door de inslag van een granaat.

De tweee gesneuvelde soldaten.De twee gesneuvelde soldaten.

Volgens velen was de gecoördineerde aanval een poging van de Libanese militie Hezbollah om Israëlische soldaten te ontvoeren, zoals ze in het verleden hebben gedaan, gebruik makend van soortgelijke tactieken.

Arabische media meldden dat Israël had gereageerd met hevige artilleriebeschietingen op Zuid-Libanon. Hierdoor zou volgens Libanese media een Spaanse soldaat van de VN vredesmacht om het leven zijn gekomen

Het leger sloot alle wegen naar de Golanhoogten af. De vliegvelden in Rosh Pina en Haifa werden gesloten. Bewoners langs de noordelijke grens moeten voorlopig in hun huizen blijven. Alle nationale parken in het noorden werden ook gesloten. De situatie in het noorden van Israël, in het grensgebied met Libanon en Syrië, is al dagen gespannen.

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag Syrische militaire posities in de buurt van Quneitra aangevallen. Dit was een reactie op een aanval met raketten, die dinsdag waren afgeschoten op het Israëlische deel van de Golanhoogten. Volgens nieuwe informatie ging het om vier 107 mm raketten, afgevuurd vanaf een mobiele lanceerinstallatie op zeven kilometer achter de Syrisch-Israëlische grens.

De aanval betrof een buitenpost van het Syrische leger (90e Brigade). Israël maakte daarmee het Assad-regime duidelijk dat het zijn laatste posities op de Golanhoogten zou kunnen verliezen, wanneer de met Assad verbonden Hezbollah er niet mee stopt, van daaruit Israël aan te vallen. Bij de nachtelijke aanval van de Israëlische luchtmacht raakte blijkbaar niemand gewond. Israël had bewust voorzichtig en zorgvuldig gereageerd om het conflict niet te laten escaleren, zo werd gezegd.

Tunnels bij de Libanese grens?
Israëlische troepen zochten woensdag langs de Libanese grens naar mogelijke indringers en voerden proefboringen uit. Buurtbewoners meldden opvallend lawaai en trillingen, die veroorzaakt konden zijn door het graven van tunnels. De Israëli’s vrezen dat Hezbollah – naar het voorbeeld van Hamas – zou kunnen aanvallen vanuit de grond.

Het fenomeen van de ’terreurtunnels’ is een bijzonder belangrijke zorg geworden in de nasleep van de Gaza-oorlog afgelopen zomer, waarin Israël ontdekte dat Hamas tientallen van dergelijke tunnels had gegraven in het zuiden van Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde Hezbollah en het met deze militie verbonden Iran: ‘Wie speelt met vuur zal zich branden’. De regeringsleider adviseerde de aanvaller uit Libanon eens een kijkje te nemen in Gaza: ‘Daar heeft Hamas de zwaarste klap in zijn geschiedenis gekregen, en ons leger is voorbereid om op elk front te vechten.’

Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat Teheran via diplomatieke kanalen de Verenigde Staten had laten weten, dat Israël ‘een rode lijn heeft overschreden en het zionistische regime de consequenties moet dragen.’
Tijdens een luchtaanval, die aan Israëlische gevechtsdrones wordt toegeschreven, zijn vorige week zes Hezbollahstrijders en zes Iraniërs, waaronder een generaal, gedood.

De gespannen situatie in het noorden heeft financiële gevolgen voor Israël: Het verplaatsen van een groot aantal eenheden naar het crisisgebied (foto), honderden extra vlieguren voor straaljagers en helikopters verslinden elke dag honderdduizenden euro’s. De Hezbollah-raketten hebben skiërs en wandelaars uit de Golanhoogten verdreven, de verliezen voor de toeristische sector zijn aanzienlijk.

Over een ding zijn de militaire deskundigen het grotendeels eens: De raketaanval van dinsdag en de huidige aanval op de Israëlische soldaten waren niet het einde, maar het begin van de aangekondigde ‘vergeldingsmaatregelen’ van Hezbollah en zijn bondgenoten.

NAI, Israel Today staf..