Brandbom verhinderd op auto; dader doodgeschoten

• Aanvallen met brandbommen voorkomen,
• Drie Arabieren met messen opgepakt bij Gaza,
• Twee Gazanen met granaten opgepakt bij kibboets.

(Archieffoto).(Archieffoto).

Een 19-jarige Palestijn is zaterdagavond op de Westbank doorgeschoten door Israëlische soldaten, toen hij op het punt stond een brandbom naar een auto te gooien. Dit gebeurde in Yitzar, ten zuiden van Nabloes. Zijn medeplichtige kreeg een schot in het been en werd na een korte achtervolging gearresteerd.

Het leger had speciale eenheden ingezet op de autoweg, omdat daar in de afgelopen weken tientallen aanvallen met stenen en brandbommen op Joodse inzittenden van auto’s waren geweest. Volgens het leger hadden de soldaten orders gekregen om op iedereen te schieten die andere mensen door brandbommen in gevaar brengt.

De Israëlische autoriteiten besloten tot een hardere aanpak, nadat in december een elf-jarig Joods meisje bij Nablus zeer ernstige brandwonden had opgelopen. Twee Palestijnse tieners hadden een brandbom in de auto van haar vader gegooid, waardoor het meisje derdegraads brandwonden over het hele lichaam kreeg. De militaire openbaar aanklager heeft vervolging ingesteld tegen de daders, die hebben bekend.

De voorzitter van de regionale raad in Samaria, Gershon Mesika, prees de recente actie van de soldaten: ‘Ze hebben adequaat gereageerd. Helaas hebben we moeten ondervinden welke verschrikkelijke gevolgen stenen en brandbommen kunnen hebben, die in de naam van de terreur zijn gegooid.’

Arabische media bekritiseerden, dat het Israëlische leger weigerde het lichaam van de gedode onmiddellijk over te dragen aan de Palestijnse ambulancedienst. Bovendien zou het de Palestijnse verpleegkundigen niet zijn toegestaan om voor de gewonde tweede dader te zorgen.

Het leger heeft dit weekeinde nog enkele aanvallen verhinderd.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden aan de grens met Gaza drie Arabieren gearresteerd, die illegaal Israël waren binnengedrongen en messen bij zich hadden.
De dag ervoor vingen de veiligheidstroepen twee mannen, die vanuit de Gazastrook de veiligheidsbarrière hadden overwonnen. Bewapend met drie granaten, een mes en een schroevendraaier waren ze in de buurt van een kibboets gekomen.

NAI.