‘Graf van David wordt geen kerk door Joodse gebeden’

Toen overdracht van de Bovenzaal, gelegen boven het Graf van David, aan de katholieke kerk dreigde, heeft de oproep van een rabbijn gezorgd voor een sterke aanwas van de stroom Joodse bezoekers.

Het Graf van Koning David op de berg Sion was in de afgelopen zomer het middelpunt van een grote controverse, toen werd gemeld dat Israël – onder druk van het Vaticaan – de overdracht of verkoop van de controle over de heilige plaats aan de katholieke kerk aan het voorbereiden was.

Deze plaats is ook heilig voor christenen, omdat de tweede verdieping van het gebouw een moderne representatie van de ‘Bovenzaal’ van het Laatste Avondmaal herbergt.

In maart meldde een Italiaanse krant, dat de Israëlische regering in feite een akkoord had bereikt, waarbij het Vaticaan de controle over de Bovenzaal zou overnemen, terwijl het gebouw zelf, en dus het Graf van Koning David, nog eigendom van de Joodse Staat zou blijven.

De situatie was onacceptabel voor religieuze Joodse autoriteiten, die er op wezen dat de regeling in feite het gebouw zou veranderen in een kerk, waardoor het ritueel onmogelijk werd voor Joden om ergens op het terrein te aanbidden.

Rabbi Eldad Shmueli vertelde aan Arutz 7, dat hij vervolgens een oproep deed aan alle Joden, die de Westelijke Muur bezoeken en daar bidden, om ook een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Graf van David.

‘Tot onze vreugde heeft het Israëlische publiek de plaats massaal bezocht; de publicatie van de overeenkomst met het Vaticaan heeft ons een impuls [in opkomst] gegeven – er waren veel [Torah] lessen en gebeden,’ zei Rabbi Shmueli. ‘De plaats is springlevend en bruisend – iedereen moet hier komen en helpen het spirituele karakter van deze plaats te behouden.’

Israel Today staf.