Hamas drilt jongeren voor strijd tegen zionisten

Terwijl de bevolking in de Gazastrook klaagt dat de wederopbouw niet op gang komt, test hun Hamas-regering raketten en graaft nieuwe terreurtunnels naar Israël.

Bovendien worden veel kosten gemaakt om jongeren uit de Gazastrook te drillen voor de strijd tegen de ‘Joodse zionisten’. Circa 10.000 jonge Palestijnen van 15 tot 21 jaar hebben onlangs een trainingskamp van de Al Qassam-brigades bezocht. De nadruk lag op het leren gebruiken van vuurwapens.

Het trainingsprogramma in het ’terreurkamp’, zoals Israëlische kranten het noemen, heet ‘Pioniers van het verzet’. De jongelui krijgen naar verluidt ook een opleiding als scherpschutter. Als schietschijven werden foto’s van Israëlische politici gebruikt.

Hamas oefent met zijn jongeren ook het juiste gedrag in tunnels. Die werden speciaal daarvoor ingericht. De Hamasleiding hecht veel waarde aan militaire discipline. Opnames van de harde training werden op de Arabische tv getoond.

Hamas verklaarde dat de vraag van de jongeren zo groot is dat men het oorspronkelijk geplande oefenprogramma heeft moeten aanpassen. Ismael Haniyeh, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de terreurorganisatie Hamas, nam dinsdag persoonlijk deel aan een slotfeestje voor de nieuwe generatie Hamasstrijders.

Tijdens de oorlog met Israël afgelopen zomer werden volgens de Verenigde Naties de huizen van circa 96.000 Gaza-Palestijnen vernietigd of beschadigd. Nu stagneert de wederopbouw. Het geld van het hulpprogramma van de VN is zogenaamd op. Bij de donorconferentie in Kaïro afgelopen oktober heeft de internationale gemeenschap circa 4,3 miljoen euro voor de wederopbouw toegezegd. Alleen al het emiraat Qatar beloofde bijna 800 miljoen euro. Maar in werkelijkheid zou nauwelijks geld in Gaza zijn aangekomen. Dat is zorgwekkend en onacceptabel, klaagde een woordvoerder van het hulpwerk van de Verenigde Naties.

NAI.