Israël beantwoordt Syrische raketten op Golanhoogten

Twee raketten, afgeschoten vanuit Syrië, kwamen dinsdag neer op de Israëlische Golanhoogten. Hierdoor ontstond wijdverspreid vrees voor een nieuwe oorlog met de Hezbollah-militie in Libanon, die momenteel is ingezet in Syrië om de omstreden dictator Bashar Assad te helpen.

Israëlische artillerie ingezet langs de grens van de Golanhoogten (archieffoto).Israëlische artillerie ingezet langs de grens van de Golanhoogten (archieffoto).

De inwoners werden gewaarschuwd door de sirenes van het luchtalarm; er waren geen meldingen van schade of letsel als gevolg van de raketaanvallen uit Syrië. Israël evacueerde echter wel omstreeks duizend skieërs uit het wintersportgebied op de berg Hermon en de politie sloot de wegen naar de noordelijke helft van de Golan af als voorzorgsmaatregel.

Israëlische artillerie beantwoordde het vuur met ongeveer twintig granaten, en de luchtmacht stuurde snel straaljagers naar de grensstreek. De inwoners kregen opdracht in de schuilkelders te blijven voor de duur van de schotenwisseling; die leek halverwege de middag voorbij te zijn. Landbouwers mogen voorlopig niet naar hun akkers.

Het grensgebied is op hoog alarm sinds vorige week, toen Israëlische drones twee raketten afschoot op een konvooi in de Syrische grensstad Quneitra, waarbij een belangrijke commandant van Hezbollah en een bezoekende de Iraanse generaal werden gedood.

Israel Today staf, NAI.