Israël grondig oneens met regering-Obama over Iran

Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag in een verklaring uitgelegd, dat hij van plan is door te gaan met een omstreden toespraak tot de Amerikaanse Senaat op 3 maart, om de regering-Obama ervan te weerhouden met Iran te onderhandelen over een nucleaire overeenkomst die de Joodse Staat in gevaar zou brengen.

‘Ik ga naar de Verenigde Staten, niet omdat Ik een confrontatie met de president zoek, maar omdat ik mijn verplichting moet nakomen om over een zaak te spreken die betrekking heeft op het overleven van mijn land’, zei Netanyahu.

De regering-Obama is woedend geweest wegens Netanyahu’s geplande toespraak, en een aantal vooraanstaande democraten, waaronder vice-president Joe Biden, hebben aangekondigd dat ze niet bij de verschijning van de Israëlische leider aanwezig zijn.

Maar velen in Israël, waaronder Netanyahu, hebben gesuggereerd dat de Israëli’s boos moeten zijn over hoe de regering-Obama de Iraanse nucleaire crisis aanpakt, die in de eerste plaats de Joodse Staat bedreigt.

‘… We hebben vandaag een diepgaand meningsverschil met de regering van de Verenigde Staten en de rest van de P5 + 1 over het aanbod dat is gedaan aan Iran,’ zei Netanyahu. ‘Dit aanbod zou Iran in staat stellen om het voortbestaan van Israël te bedreigen.(…) Het zou in staat zijn om onder deze overeenkomst uit te komen en in korte tijd een nucleair wapen te hebben, en binnen een paar jaar de industriële capaciteit om veel kernbommen te produceren, met onze vernietiging als doel.’

Netanyahu wees er verder op dat het niet ongebruikelijk is dat Israëlische en Amerikaanse leiders het niet eens zijn, en richtte zich tot degenen die waarschuwen dat de huidige onenigheid zou kunnen schaden in plaats van de bilaterale betrekkingen uiteindelijk te versterken. Sommige personen die dergelijke waarschuwingen uitspreken zijn te vinden binnen de regering-Obama.

‘Er zijn meningsverschillen over de veiligheid van Israël geweest tussen linkse en rechtse premiers in Israël en Amerikaanse presidenten van beide partijen,’ zei de Israëlische leider. ‘Geen van deze meningsverschillen leidde tot een breuk in de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten. In feite is in de loop van de tijd de relatie sterker geworden.’

Israel Today staf.