Israëlische tv toont nieuwe Iraanse langeafstandsraket

Iran heeft een 27-meter lange raket gebouwd, die in staat is om een kernkop te dragen ’tot ver buiten Europa.’ Hij staat op een lanceerplatform in de buurt van Teheran.

Channel 2 ScreenshotChannel 2 Screenshot

Dat meldde het Israëlische televisiestation Channel 2, dat de kijkers satellietopnames toonde, die voor het eerst te zien waren in het Westen. Vermoedelijk kan de nieuwe raket satellieten de ruimte in brengen – of kernkoppen over de halve wereld.

Channel 2 publiceerde satellietbeelden die zouden documenteren dat Iran ‘zeer snelle vooruitgang’ maakt op het gebied van de productie van langeafstandsraketten.

Bij het verslag werd een foto getoond van een plaats in de buurt van de Iraanse hoofdstad. Daar zouden wetenschappers werken aan de motoren voor lange-afstandsraketten. Een andere opname (foto boven) toont een plaats in de buurt, waar een lanceerplatform werd gebouwd. Daar staat de 27 meter lange raket, die het Westen nog nooit heeft gezien. De raket is in staat om een bemand ruimtevaartuig of satelliet in de ruimte te sturen. Bovendien kan het een kernkop vervoeren.

Israël beschuldigt de mullahs in Teheran ervan, te werken aan de ontwikkeling van kernkoppen, wat Iran ontkent.

Het tv-bericht legde uit dat de satellietbeelden werden genomen door Eros B. Dat is een commerciële aardobservatiesatelliet, die werd ontwikkeld in Israël en wordt beheerd door het Israëlische bedrijf ImageSat International.

NAI.