Linkse politica erkent: Golan overdragen zou fout zijn

Zahava Galon heeft zondag in een interview met Channel 10 News toegegeven, dat ze zich had vergist bij haar eerdere eisen, dat Israël de Golanhoogte overdraagt aan Syrië in ruil voor een vredesakkoord.

Israëlische artillerie geplaatst in de buurt van een Israëlisch dorp op de noordelijke Golan (Flash90).Israëlische artillerie geplaatst in de buurt van een Israëlisch dorp op de noordelijke Golan (Flash90).

‘Er is niemand aan wie we de Golan kunnen teruggeven’, zei Galon. ‘Ik maakte een fout door producten van de [Golan]hoogten te boycotten.’

Als leider van de extreem-linkse Meretz partij liep Galon voorop bij het onder druk zetten van premier Benjamin Netanyahu en zijn voorganger, Ehud Olmert, om te onderhandelen over het overdragen van heel de strategische Golanhoogte aan buurland Syrië als onderdeel van een uitgebreide push voor vrede met de Arabische wereld.

Zoals bekend is Syrië vandaag verwikkeld in een bloedige burgeroorlog waarin het in strijd is verwikkeld met tal van radicale islamitische groeperingen, waaronder enkele met banden met Al Qaida. Wanneer de Golan wegonderhandeld zou zijn toen Galon en anderen dat eisten, dan zou deze waarschijnlijk nu in handen zijn van dergelijke groepen, wat dodelijke terreuraanslagen op de steden van de regio Galilea mogelijk zou maken.

Het was de ‘koppigheid’ van Netanyahu, zoals Galon en anderen het toen noemden, die uiteindelijk de Golanhoogten uit de handen van gevaarlijke vijanden hield.

Toch uitte Galon, samen met ander leden van de oppositie in deze tijd voor de verkiezingen, kritiek op Netanyahu, nadat eind vorige maand twee raketten vanuit Syrië waren ingeslagen op de Golan en de gevechten kort maar dodelijk oplaaiden.
‘Netanyahu heeft de burgers van Israël geen veiligheid geboden’, zei ze tegen de Israëlische krant Ma’ariv. ‘Mijn hart is bij de inwoners van het noorden die leven onder ondraaglijke spanning. Raketaanvallen op de burgerbevolking zijn onaanvaardbaar, en Israël heeft het recht en de plicht om zijn burgers te verdedigen.’

Israel Today staf.