Minister Steinitz: Hamas is net zoals Islamitische Staat

De Israëlische minister van Strategische Zaken, Yuval Steinitz (foto), heeft de machthebber in Gaza, Hamas, gelijkgesteld met de terroristische groep Islamitische Staat.

Dergelijke groepen ‘strijden tegen alle ongelovigen’. Dat zijn in de ogen van de islamisten Joden, christenen, Yezidi’s, Koerden en gematigde moslims, benadrukte Steinitz tijdens een paneldiscussie. Als ‘jihadistische groeperingen’ noemde Steinitz Hamas, de Islamitische Staat, al-Qaida, Jabhat al-Nusra en de Islamitische Jihad.

Eerder hebben deze groepen in het verborgene gewerkt. Het is een nieuw verschijnsel dat ze nu plotseling opduiken en hele steden en landstreken onder hun controle brengen.

De naam Hamas komt uit het Arabisch en is een afkorting van ‘Islamitische Verzetsbeweging’. Hij werd opgericht in 1987, is gericht op de vernietiging van Israël en verplicht zich om in zijn plaats een islamitische Staat op te richten. Daarom weigert Israël te onderhandelen met Hamas.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki heeft echter wederom Israël beschuldigd, dat het verantwoordelijk zou zijn voor het mislukken van de vredesonderhandelingen. Hij zei: ‘We hebben zo veel jaren lang geprobeerd om een vredesakkoord te bereiken. De Israëlische onverzettelijkheid heeft echter verhinderd dat dit gebeurt. De bouw van de illegale Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns gebied heeft verhinderd dat we dit bereiken. Israël moet erkennen dat de Palestijnen het verdienen om hun eigen onafhankelijke Staat en zelfbeschikking te hebben.’

Het Midden-Oosten Kwartet (de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland) heeft in de veiligheidsconferentie in München nadrukkelijk een snelle hervatting van de besprekingen tussen Israël en de Palestijnen geëist. Het Kwartet sprak zijn bezorgdheid uit over het trage tempo van de wederopbouw in Gaza na de oorlog met Israël, afgelopen zomer.

De gesprekken zitten echter nog steeds in een impasse. De Palestijnen klagen over de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria – op deze gebieden maken ze aanspraak voor zichzelf. Israël is woedend over Hamas, dat zich openlijk inzet voor terreur en toch deel uitmaakt van de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid onder leiding van president Machmoud Abbas.

NAI.