Minister Ya’alon vecht voor water voor Palestijnse stad

Minister van Defensie Moshe Ya’alon, die het te zeggen heeft in de Palestijnse gebieden, heeft met zijn opdracht aan het Israëlische waterleidingbedrijf om de nieuwe Palestijnse stad Rawabi aan te sluiten, enige deining in het kabinet veroorzaakt.

De stad Rawabi (foto) is een Palestijns modelproject: De gemeenschap is niet historisch gegroeid, maar door planners achter hun bureau bedacht en op tot nu toe onbebouwde heuvels in Samaria gebouwd. Hier moeten te zijner tijd tot 40.000 Palestijnen in moderne woningen wonen.

Inmiddels zijn de eerste appartementen opgeleverd, maar desondanks staan ze leeg. De Israëlische waterautoriteit heeft tot nu toe geweigerd Rawabi op zijn net aan te sluiten. Minister van Defensie Moshe Ya’alon heeft hier nu opdracht voor gegeven en heeft daarmee heibel in de regering veroorzaakt.

Door het ontbreken van water zijn enkele honderden woningbezitters getroffen, die een woning in de kunstmatige stad tussen Ramallah en Nabloes hadden gekocht. Om op het waterleidingnet te worden aangesloten heeft de stad toestemming nodig van de gemeenschappelijke Israëlisch-Palestijnse Watercommissie (JWC) – maar dit orgaan heeft al meer dan vijf jaar niet meer vergaderd.

De Likoed-politicus Ya’alon heeft nu, met steun van de militaire coördinator voor de Palestijnse gebieden, generaal-majoor Yoav Mordechai, de JWC omzeild. Hij gaf opdracht Rawabi van water te voorzien, en bovendien besliste hij dat verschillende Israëlische projecten zouden worden aangesloten.

Dat leverde Ya’alon meteen problemen met zijn partijgenoot Silvan Shalom op. De minister van Infrastructuur houdt vast aan toestemming door de JWC. De Palestijnen weigeren sinds 2010 om op de vergaderingen te verschijnen. Als zij hun houding veranderen zou snel over de aansluiting van Rawabi kunnen worden beslist, aldus klinkt het uit Shaloms ministerie.

Of Ya’alon dan wel Shalom uiteindelijk gelijk zal krijgen staat op dit moment nog geheel open. Rawabi ligt in de zones A en B van de Palestijnse gebieden, die door de Palestijnse Autoriteit worden bestuurd. De stad grenst aan de C-zone, die onder Israëlisch bestuur staat.

Initiatiefnemer voor de nieuwe Palestijnse stad is de bekende Palestijnse zakenman Bashar al-Masri. Deze had in een gesprek met Israel Todayreeds in 2011 het dreigende watergebrek genoemd als het grootste probleem voor het grote project, dat meer dan 700 miljoen euro kost. Sindsdien is er niets veranderd – totdat nu uitgerekend de Israëlische minister van Defensie zich opmaakt om de impasse te doorbreken.

NAI.