Netanyahu: UNIFIL doet niets tegen wapensmokkel

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is boos over de Vredestroepen (UNIFIL) in Zuid-Libanon. De blauwhelmen waren niet in staat om de smokkel van wapens van Hezbollah te verhinderen, wat hun taak is, volgens een VN-resolutie.

In een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon beschuldigde Netanyahu ook Iran, de ‘hoofdsponsor’ van Hezbollah, van schuld aan het gewapende conflict van afgelopen woensdag.

In die gevechten zijn twee Israëlische soldaten en een VN-soldaat gedood. Het waren de ergste gevechten langs de Israëlisch-Libanese grens sinds de oorlog in 2006. Israël reageerde op de beschieting van Hezbollah met een luchtaanval op het zuiden van Libanon, waar de steunpunten van de sjiitische milities worden vermoed.

De Israëlische minister-president is van mening dat Iran probeert om het conflict met Israël aan te wakkeren. Hij noemde het een schandaal, ‘dat niemand uit de wereldgemeenschap met een beschuldigende vinger naar Teheran heeft gewezen.’

Dat de VN-resolutie nog niet is uitgevoerd en ook de VN-vredesmacht ‘nooit iets bericht over de wapensmokkel in Zuid-Libanon is onbegrijpelijk’, zei Netanyahu verder. Toch sprak de premier zijn medeleven uit met de dood van de Spaanse vredessoldaat en verklaarde dat hij bereid is om de precieze omstandigheden van het incident samen te onderzoeken. De VN-troepenmacht ‘bewaakt’ Zuid-Libanon sinds 1978.

Zowel Israël als Hezbollah hebben gemeld dat ze niet geïnteresseerd zijn in verdere escalatie. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah verklaarde echter, dat hij op een Israëlische aanval onmiddellijk met vergelding zal reageren. In het grensgebied is het, ondanks de sterke militaire aanwezigheid aan beide zijden, in de afgelopen vier dagen rustig gebleven.

NAI.