Pro-Palestijnse priester: Joden zaten achter 9/11

De Anglicaanse kerk is begonnen met een onderzoek van beschuldigingen van antisemitisme, ingediend tegen de nogal controversiële Britse predikant dr. Stephen Sizer.

Dr Stephen Sizer spreekt tijdens de Christ at the Checkpoint conferentie in 2012.Dr Stephen Sizer spreekt tijdens de Christ at the Checkpoint conferentie in 2012.

Het lijkt erop, dat Sizer is toegetreden tot de gelederen van wat de Amerikanen ’truthers’ noemen, mensen die beweren dat de waarheid wordt verborgen over wie er achter de terreuraanslagen op 11 september 2001 in de VS zat.

De meeste truthers steunen theorieën dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington zat. Maar Sizer steunt een kleinere groep van truthers die, net zoals in de middeleeuwse bloedlaster, zeggen de Joden het deden.

Sizer plaatste deze week op Facebook een link naar een artikel met de titel ‘9/11 Israel did it.’ In de tekst bij de link vroeg Sizer zich af: ‘Is dit antisemitisch?’ Het antwoord lijkt niet uit te maken voor Sizer, in wiens geest de betreffende link ‘zoveel vragen oproept.’

Jonathan Arkush, vice-president van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden, verwoordde de verontwaardiging die de meeste mensen voelden, die bekend zijn met Sizer’s capriolen. ‘Het posten, en het geven van goedkeuring aan, een artikel dat in feite Joden beschuldigt van verantwoordelijkheid voor de gruweldaad op 9/11 is zonder twijfel antisemitisch, net zoals het meer dan absurd is,’ vertelde Arkush aanJewish News.

Toen de protesten toenamen verwijderde Sizer snel de Facebook-post, maar niet voordat er een aantal mensen screenshots bewaarden en klachten indienden bij de Anglicaanse kerk. De Britse media citeerden een woordvoerder van de kerk, die Sizer’s opmerkingen ‘onaanvaardbaar wanneer ze zijn gepost’ noemde, maar vooral ongehoord omdat we de afgelopen week herdachten dat 70 jaar geleden Auschwitz werd bevrijd, het belangrijkste symbool van de nazi-holocaust.

Zonder enig berouw vertelde Sizer aan de Londense Telegraph, dat hij alleen maar ‘het debat wilde aanmoedigen’.

Het was niet de eerste keer dat Sizer zichzelf in de problemen had gebracht door zoveel op Israël af te geven, dat de meesten zijn standpunt als duidelijk antisemitisch beschouwen. Na een eerder onderzoek door de Anglicaanse kerk had Sizer er in 2013 mee ingestemd zijn retoriek af te zwakken en zorgvuldiger te zijn over welke links hij plaatst met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Maar in oktober vorig jaar was Sizer weer bezig, als deelnemer aan een conferentie in Teheran, waar Iraanse en buitenlandse geleerden debatteerden over de ‘zionistische’ betrokkenheid bij de 9/11 terreuraanslagen’. Sizer ontkende later officieel met de conferentie in te stemmen, maar verdedigde deze ook als een niet-antisemitische zaak.

Sizer is ook een regelmatige organisator, docent en panellid bij de Christ at the Checkpoint conferentie georganiseerd door het Bethlehem Bible College. Het tweejaarlijkse evenement werd gekenmerkt door wat neerkomt op vervangingstheologie en een algemene houding dat Israël en zijn christelijke achterban de schuld hebben voor de meeste, zo niet alle ellende in deze regio.

Ryan Jones.