Regen, zandstormen en sneeuw in het Heilige Land

Het stormachtige winterweer treft Israël alweer met volle kracht. Regen, sneeuw en hevige winden hebben in het hele land ongelukken en stroomuitval veroorzaakt.

De voor het seizoen ongewone koude laat mensen bevriezen. De storm heeft grote hoeveelheden zand in de atmosfeer gebracht, in Tel Aviv is het zicht daardoor ernstig verminderd. Een fundamentele verandering van het winterweer is nog niet in zicht.

Een zevenjarig meisje werd gewond bij Bnei Brak door een omvallende boom. Andere meldingen van ongevallen veroorzaakt door omgevallen bomen en lantaarnpalen kwamen uit Ramat Gan, Afalu en Tiberias.
Verschillende gebieden rond Tel Aviv, Holon, Ramat Gan en Bnei Brak werden tijdelijk afgesneden van de stroomvoorziening.

Tegelijkertijd hadden de mensen in het noorden van Israël te kampen met zware sneeuwval en mist, vooral in de hoger gelegen gebieden van Galilea en het noordelijke deel van de Golanhoogten zoals Majdal Shams (foto). Het skigebied op de berg Hermon moest vanwege een sneeuwstorm worden gesloten. De witte pracht bereikte ondertussen zelfs de mystieke stad Safed, maar hij bleef er niet liggen. In Kibboetz Merom Golan op de Golanhoogten werden scholen gesloten en de kinderen kregen er ‘sneeuwvrij’.

De capriolen van het weer gaan nog verder. Volgens het ministerie van Milieu hebben zandstormen in Israël de ergste milieuvervuiling in vijf jaar veroorzaakt. In de getroffen gebieden, zoals Tel Aviv, hoopt men nu op regen, zodat het stof weer neerslaat en het zand wordt weggespoeld. De kans hierop is groot: Volgens de prognoses zal het in het Heilige Land in de komende dagen ongewoon koud en regenachtig blijven.

NAI.