Sky News: verband tussen Holocaust en Gaza-oorlog

Op een heel bijzondere manier heeft de Britse tv-zender Sky News aan de Jodenvernietiging herinnerd door een relatie te leggen tussen de Gaza-oorlog en antisemitisme

Tijdens een uitzending over de Holocaust zond het nieuwskanaal uit Londen opnamen uit van de recente Gaza-oorlog. Presentator Adam Boulton legde de kijkers uit, dat het gedrag van de Staat Israël ten opzichte van de Palestijnen het antisemitisme heeft aangewakkerd.
De Israëlische ambassade in Groot-Brittannië heeft officieel bezwaar aangetekend tegen deze ‘onacceptabele’ voorstelling van zaken.

De uitzending was gewijd aan de verschrikkingen van het vernietigingskamp Auschwitz. Te gast in de studio was de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis. Toen het over anti-Joodse vooroordelen ging, stelde de presentator Israël daarvoor verantwoordelijk.

De rabbijn wees Boulton er rustig en zakelijk op dat er lang voor de oprichting van de staat Israël al antisemitisme was. Terwijl hij uiteenzette dat er een samenhang bestaat tussen antisemitisme en antizionisme, toonde Sky News beelden van verwoeste huizen in de Gazastrook. De Israëlische ambassade noemde de vergelijking van de Gaza-oorlog (waarbij Israël zich verdedigde tegen een terreurgroep die de Joodse Staat wilde vernietigen) met de Holocaust (waarbij miljoenen weerloze Joden werden vermoord) ‘ernstig en tactloos’.

Britse tv-zenders zijn de afgelopen weken steeds weer opgevallen door grove anti-Israëlpropaganda. De grootste concurrent van Sky News, de BBC, had in de berichtgeving over de terreuraanslagen in Parijs eveneens Israël voor een deel de schuld gegeven voor het antisemitisme in Europa. Correspondent Tom Willcox moest daarvoor in het openbaar zijn excuses aanbieden. Begin deze week vroeg de BBC in een tv-show de kijkers of het niet tijd werd ‘de Holocaust te begraven’.

NAI.