Syrische burgeroorlog nadert de Golanhoogten

Syrische troepen en Hezbollah zijn begonnen aan een groot offensief op het Syrische deel van de Golanhoogvlakte, waardoor de Syrische burgeroorlog steeds dichter bij Israël komt.

Het Israëlische leger heeft vanwege de dreigende situatie zijn aanwezigheid op de Golanhoogvlakte versterkt.Het Israëlische leger heeft vanwege de dreigende situatie zijn aanwezigheid op de Golanhoogvlakte versterkt.

De sjiitische Hezbollah-terreurmilitie heeft samen met Syrische troepen, die loyaal zijn aan hun president Bashar al-Assad, stellingen ingenomen op de Golanhoogvlakte nabij de Israëlische grens. Hezbollah wordt volgens Libanese mediaberichten ondersteund door circa 1500 Iraakse huurlingen die door Iran worden gefinancierd. Hun doel is het verdrijven en vernietigen van de Syrische rebellen. Dat zijn vooral moslims van de soenitische richting.

Het offensief van Hezbollah is reeds afgelopen zondag begonnen. Tientallen soenitische strijders zouden sindsdien bij zware gevechten om het leven zijn gekomen. Circa 200 militairen van Hezbollah en de Syrische regering zouden tot nu toe gewond of gedood zijn. Naar verluidt hebben de rebellen 13 Syrische tanks vernietigd.

De Syrische troepen begonnen hun aanval met rugdekking van Hezbollah ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Daarvandaan namen zij strategisch belangrijke heuvels en dorpen in, die tot dan toe onder controle waren van rebellen en een lokale afsplitsing van de terreurorganisatie al-Qaida.

Syrische staatsmedia en vertegenwoordigers van de oppositie verklaarden dat het verrassende offensief tegen de rebellen een poging was om de verzwakte positie van Assad te versterken en hem aan de macht te houden. Bovendien zou het ingenomen gebied strategisch van belang zijn vanwege de nabijheid van de Israëlische grens. De situatie in het gebied is gespannen – en dat niet pas sinds Israël op 18 januari een luchtaanval begon waarbij zes Hezbollahstrijders en een Iraanse generaal werden gedood.

Volgens een verklaring van de Syrische strijdkrachten zouden dergelijke ‘successen’ belangrijk zijn omdat ze zowel de aanvoerlijnen als de communicatie tussen de ’terroristische buitenposten’ in het gebied rond Damascus en de zuidelijke provincies Daraa en Quneitra zouden verbreken.
Interne bronnen zeggen bovendien dat de huidige operatie door een speciale eenheid van Hezbollah wordt geleid. Volgens Hezbollah zijn opnieuw Iraniërs bij het offensief betrokken – daarom beschuldigt Israël het moellah-regime in Teheran ervan onder één hoedje te spelen met Hezbollah en een basis in het zuiden van Syrië op te zetten, om van daaruit aanvallen op Israël te kunnen uitvoeren.

Ehud Ya’ari, een bekende militair deskundige, verklaarde voor de Israëlische tv dat het problematisch zou kunnen zijn als Hezbollah onder Iraans commando verdere successen in de regio behaalt. ‘Het is vooral een probleem omdat het zo dicht bij de grens van Israël gebeurt,’ aldus de analist. Zowel Hezbollah als Iran hebben verscheidene keren openlijk verklaard dat zij zich de vernietiging van de Joodse Staat als doel hebben gesteld.

NAI.