Wegens grote schuld minder stroom voor Palestijnen

Vanaf februari krijgt de Palestijnse Autoriteit wegens een enorme schuld slechts twee uur per dag elektriciteit geleverd door de Israëlische elektriciteitscentrales. Er wordt fel protest van de PA verwacht.

Controlekamer van de IEC-kolencentrale in Hadera, de grootste energiecentrale in Israël.Controlekamer van de IEC-kolencentrale in Hadera, de grootste energiecentrale in Israël.

Deze levering gedurende een uur in de ochtend en een uur in de avond is een halvering van de eerdere stroomlevering. Met deze stap reageert het Israëlische energiebedrijf IEC op onbetaalde rekeningen van omgerekend ongeveer € 382.000.000.

De bestuursvoorzitter van de IEC, Eli Glickman, verklaarde dat ze geen alternatief hebben. Hij heeft de Israëlische veiligheidsautoriteiten geïnformeerd over de geplande stroomhalvering. In het verleden had IEC al meerdere malen aangekondigd de stroom uit te schakelen voor de Palestijnen, maar dit werd altijd tegengehouden door premier Netanyahu. Deze vreest dat Israël internationaal aan de schandpaal wordt gesteld als de inwoners van de Palestijnse gebieden te lijden hebben van de het afsluiten van de stroom.

IEC wees erop dat men de Palestijnen al ver tegemoet is gekomen: ook tijdens de militaire actie ‘Sterke Rots’ had men de Gazastrook van stroom voorzien en zelfs de vernietigde leidingen in het Hamas-gebied hersteld tijdens de regen van raketten.

Omdat de Palestijnse Autoriteit zijn elektriciteitsrekening echter sinds een lange periode niet meer betaalt moet de IEC nu actie ondernemen. Men hoopt dat de beperking van de energievoorziening tot een heroverweging leidt bij de Palestijnse Autoriteit.

Sommige Israëlische politici hadden gevraagd om beslag te leggen op het ontbrekende bedrag uit de douane- en belastinginkomsten die Israël voor de Palestijnse Autoritiet heft en regelmatig overmaakt. Minister Silvan Shalom heeft daarover verklaard: ‘Het gaat toch niet aan, dat ze Israël bombarderen, en onze burgers ook nog hun elektriciteitsrekening laten betalen.’ Men heeft echter dit plan laten vallen na hevige protesten van de Palestijnse Autoriteit en de Europese Unie.

De Palestijnse Autoriteit heeft in Israël ook openstaande waterrekeningen, die ook in de miljoenen lopen. Veel Israëli’s zijn hier verontwaardigd over, omdat de Palestijnse president Machmoud Abbas er wel voor zorgt, dat Palestijnse terroristen en hun families royale ‘salarissen’ ontvangen.

NAI.