Joden in Londense synagoge aangevallen (video)

In de Ahavas-Torah synagoge in de Londense wijk Stamford Hill werden zaterdagavond Joden aangevallen door een groep antisemitische criminelen. Volgens The Jerusalem Post probeerde een groep van ongeveer 20 dronken jongeren om de synagoge te bestormen. Zij schreeuwden beledigingen en bedreigingen en beschadigden ook delen van de inrichting.De groep, die uit mannen en vrouwen bestond, kwam volgens ooggetuigen van een feestje en viel op straat twee Joodse mannen aan, die geen religieuze symbolen droegen. De mannen zochten daarop hun toevlucht in de nabijgelegen Ahavas-Torha synagoge. De leden belden de politie, maar die kwam pas ruim 15 minuten later. In die tijd verdedigde ze zich met gebroken stoelen en bezems tegen de jongeren, die herhaaldelijk probeerden de synagoge binnen te dringen, waarbij de ingang van het gebouw werd beschadigd.

Een andere Joodse burger raakte gewond in zijn gezicht en verloor een tand, toen hij in het voorbijgaan de aanval op de synagoge zag en probeerde een van de aanvallers op te pakken en naar de politie te brengen

De politie behandelt het incident als een racistische aanval, op grond van een antisemitische uitspraak van een van de aanvallers, en zei dat de aanval niet was gepland. Zes verdachten zijn in voorlopige hechtenis genomen wegens mishandeling en verstoring van de openbare orde.
De politie zei verder in een verklaring, dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een gerichte aanval op Joden zou gaan, maar meer een ‘onaanvaardbare daad van een groep dronken mensen’. Ook rabbijn Maurice Davis van de synagoge meent dat het eerder een onbelangrijk asociaal incident was dan een antisemitische daad.

Volgens Jewish Press zal in Groot-Brittannië op grond van het toenemende antisemitisme binnen korte tijd een nieuwe campagne worden gestart, met o.a. een antisemitisme-hotline. De Britse premier David Cameron zei vorige week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Community Security Trust, dat de veiligheid van de Joodse gemeenten in Groot-Brittannië zal worden gegarandeerd met maatregelen die een budget van 11 miljoen pond omvatten.