Amnesty: Hamas is schuldig aan marteling en moord

Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van Amnesty International, heeft Hamas tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014 tientallen Palestijnen gemarteld en geëxecuteerd.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de regerende Hamas ervan, het conflict met Israël te hebben gebruikt om politieke tegenstanders te vermoorden. Minstens 23 Palestijnen werden naar verluidt terechtgesteld door Hamas-aanhangers. Talrijke andere burgers zijn ontvoerd en gemarteld volgens het rapport van Amnesty International. Onder de slachtoffers zouden, onder andere, leden van de (concurrerende) Fatach-beweging zijn geweest.

rapport zegt dat het geweld onderdeel is van een ‘brute campagne’ om de bewoners van de Gazastrook te beangstigen en wraak te nemen op de oppositie: Hamas heeft ‘een brute campagne uitgevoerd van ontvoeringen, martelingen en misdaden tegen Palestijnen’, die werden beschuldigd van collaboratie met Israël.
Uit het rapport blijkt dat de meeste slachtoffers ten onrechte werden beschuldigd van samenwerken met Israël, want 16 van de slachtoffers zaten al in de gevangenis voor het begin van Operatie Sterke Rots. Zonder proces zouden ze uit hun cellen zijn gehaald en terechtgesteld.

Zeven andere mannen zouden op dezelfde dag voor een moskee zijn doodgeschoten wegens ‘collaboratie’, voor de ogen van honderden mannen, volgens het rapport.
Ook zijn verscheidene Palestijnen in het Shifa ziekenhuis ondervraagd en mishandeld, ten minste drie van hen stierven daar door de hand van Hamas.

Volgens de Amnesty-voorzitter voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Philip Luther, heeft Hamas ‘minachting getoond voor de meest elementaire regels van het internationaal humanitair recht’. De acties van Hamas classificeert hij als oorlogsmisdaad tegen burgers. ‘Het is absoluut verschrikkelijk dat, terwijl de Israëlische troepen de bevolking van de Gazastrook enorme menselijke en materiële schade toebrachten, de troepen van Hamas dit uitbuiten voor een schaamteloze afrekening’, vervolgde Luther.
‘In de chaos van het conflict heeft de regering van Hamas zijn veiligheidstroepen de vrije hand gegeven om mensen in hechtenis verschrikkelijk te mishandelen.’

Luther bekritiseerde ook dat de Hamas-leiding ‘herhaaldelijk vraagt om recht en gerechtigheid voor de Palestijnen in Gaza en elders’ , maar ‘zelf niet altijd handelt op een manier die respect voor de rechten, rechtvaardigheid en de rechtsstaat toont’.

Voor het rapport heeft de mensenrechten-organisatie gesproken met familieleden, getuigen en mensenrechten-activisten. Hamas zou gevangenen een eerlijk proces hebben ontzegd. Gevangenen zonder veroordeling en gevangenen die een beroep hadden ingediend werden geëxecuteerd. Ook werden arrestaties uitgevoerd zonder een bevel tot inhechtenisneming. Geen van de misdrijven van Hamas tegen het Palestijnse volk werd door de lokale autoriteiten gestraft.

Amnesty heeft de autoriteiten op de Westoever en Hamas opgeroepen om samen te werken met onafhankelijke internationale onderzoekers, opdat de gedocumenteerde gevallen onpartijdig en onafhankelijk worden onderzocht en de vermoedelijke daders voor de rechter worden gebracht..