Stelt de VN Israël en Boko Haram op één lijn?

Israël zou op de zogenaamde Zwarte Lijst van de Verenigde Naties gezet moeten worden. De VN-vertegenwoordigster voor kinderen in oorlogsgebieden, Leila Zerrougui (Algerije), heeft de Verenigde Naties voorgesteld, de Israëlische strijdkrachten (IDF) op de zwarte lijst te zetten van landen en organisaties die het leed van kinderen mede veroorzaken.

Op de zwarte lijst van de VN staan tot nog toe islamitische terreurgroepen zoals al-Qaida, Boko Haram, Islamitische Staat, Taliban, en staten zoals Congo.

‘Dat is gewoon waanzin. Hoeveel kinderen zijn er in de oorlog in Jemen door de Saoedi’s gedood?’, vroeg een hooggeplaatste beambte van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Ynet. Israël maakte de secretaris-generaal van de VN duidelijk dat dit geen zin heeft. Israël zal nadenken over zijn relatie met de VN, indien het land inderdaad op hetzelfde niveau wordt geplaatst als de wrede IS-terroristen.

Aan de andere kant oefenen Palestijnse en Arabische organisaties zware druk uit op de VN om Israël op de zwarte lijst te zetten. De komende dagen moet Ban Ki-Moon beslissen of de VN Israël al dan niet op één lijn stelt met de islamitische terroristen.

Het VN-bericht beschuldigt Israël ervan, verantwoordelijk te zijn voor de dood van 500 Palestijnse kinderen in de jongste Gaza-oorlog van zomer 2014, en daar worden ook nog eens 3000 gewonde kinderen bijgeteld. ‘Wij doen ons best, de secretaris-generaal ervan te overtuigen dat Israël geen oorlogsmisdaden tegen Palestijnse kinderen heeft begaan. De Israëlhaters dreigen en verspreiden gif in de VN, en niemand doet daar iets tegen,’ aldus dezelfde bron bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover de Israëlische media. ‘In veel oorlogsgebieden komen kinderen om het leven. Ik zou wel eens willen zien hoe de VN Saoedi-Arabië aanklaagt voor de dood van honderden kinderen in Jemen en het land daarvoor op de zwarte lijst zet. Dat zal niemand durven doen!’

In een ontmoeting met de Amerikaanse republikein Lindsey Graham, die kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, sprak de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu over het voornemen van de VN. ‘Het risico bestaat dat deze beslissing de komende dagen door de VN officieel wordt gepubliceerd en dat Israël met Boko Haram op één lijn wordt geplaatst. Als dat gebeurt, is het een schandaal.’