Water: van schaarste naar overschot

Het afgelopen jaar was er in Israël meer water aanwezig dan voor verbruik nodig was. Wie had ooit gedacht dat dit kleine land, dat grotendeels uit woestijn bestaat, zijn chronische watertekort nog eens de baas zou worden? Sinds 2014 heeft Israël geen waterprobleem meer!

Israël heeft dit wateroverschot niet alleen te danken aan de grotere hoeveelheden neerslag, maar vooral ook aan de moeite die men heeft gedaan om de watervoorziening effectief te organiseren.

Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen. Een van de belangrijkste is het inzicht dat je zuinig moet zijn met water. Sinds de stichting van de Staat Israël werd alle burgers herhaaldelijk op het hart gedrukt zuinig te zijn met water, bij het douchen, de afwas of in openbare gelegenheden. In tijden van extreme waterschaarste ging men zover dat aan de bevolking werd gevraagd alleen nog een ‘zionistische’ douche te nemen, dat wil zeggen, het water alleen laten lopen om de zeep van je lichaam te spoelen.

Ook het effect van de maatregelen die door het bedrijfsleven werden genomen voor zuinig waterverbruik, moet niet worden onderschat. Vooral het bedrijf Netafim moet hierbij worden genoemd. Deze firma ontwikkelde de beroemde druppelirrigatie.

Dit is een gedeelte van een artikel uit het aprilnummer van het Israel Today Magazine.