Beschiet ISIS Israël vanuit de Gazastrook?

Nadat in de nacht naar donderdag twee raketten vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd, heeft de Israëlische luchtmacht drie doelen in de Gazastrook beschoten.

De doelen behoorden tot de terroristische infrastructuur van Hamas, en al zijn die raketten, die op open terrein in Zuid-Israël neerkwamen, afgeschoten door de Omarbrigades, die tot het netwerk van de Islamitische Staat (ISIS) horen, het is Hamas die in Israëls ogen verantwoordelijk is voor de wapenstilstand.

Minister van Defensie Ya’alon zegt hierover: ‘Wij houden Hamas verantwoordelijk voor elke poging om onze burgers aan te vallen. Wij zullen de veiligheid van Israël niet in gevaar laten brengen en ook geen situatie tolereren waarin weer dagelijks enkele raketten in Israël inslaan.’

Op Twitter hebben de Omarbrigades een korte verklaring gepubliceerd, waarin wordt gezegd: ‘Wij zullen onze jihad tegen de Joden, de tegenstanders van Allah, voortzetten en niemand zal ons daarvan afhouden.’

In een andere verklaring wordt beweerd dat de raketten op Israël waren afgevuurd omdat Hamas enkele dagen eerder een ISIS-strijder gedood zou hebben.

De groep had Hamas eerder een ultimatum gesteld, waarin men toestemming eiste om Israël vanuit de Gazastrook aan te vallen. Vervolgens werd hun commandant Saber Siam door Hamas gedood. In zijn woning werd een grote hoeveelheid wapens gevonden.

ISIS had als antwoord een waarschuwing naar Hamas gestuurd waarin het zei dat zij ‘de oorlog tegen de religie moesten stoppen, of de consequenties dragen.’

Hamas lijkt zijn macht in Gaza echter niet zo gemakkelijk te willen opgeven en heeft checkpoints ingericht om ISIS-leden te vinden.