Boycot-beweging vormt gevaar voor Israëls bestaan

Meer nog dan de verschillende islamitische organisaties, die aan Israëls grenzen op de loer liggen, vormt de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties) een bedreiging voor Israël.

Daar de moslimwereld begrepen heeft dat ze Israël niet met wapengeweld van de wereldkaart kan vegen, proberen ze het door middel van verschillende organisaties op politiek-diplomatisch gebied.
De speerpunt van deze inspanningen is de BDS-beweging, die op agressieve wijze tracht iedere samenwerking met Israël tegen te gaan. Het is inmiddels niet meer alleen fruit in de supermarkten dat geboycot wordt, maar ook Israëlische kunstenaars die in het buitenland willen optreden, of internationale kunstenaars die naar Israël willen komen. Op hen wordt net zo een druk uitgeoefend als op academici en ondernemers die in Israël willen investeren of ermee willen samenwerken.

De agressieve manier van optreden van de tegenstanders van Israël maakt het voor de betrokkenen heel moeilijk om stand te houden en zich voor Israël te blijven inzetten. Een voorbeeld hiervan is de supermarktketen Woolworth, die in Zuid-Afrika bagels (Joodse broodjes) uit Israël importeert en daarvoor de toorn van de BDS’ers over zich heeft afgeroepen. Deze hebben de supermarkten van de keten geruime tijd steeds weer met storingen en demonstraties lastig gevallen. Woolworth daarentegen liet zich niet bang maken en importeert nog steeds Israëlische bagels. Ook een rechterlijke uitspraak ten gunste van de supermarkt veranderde niets aan het lastigvallen, en op de ‘naqba-dag’ een paar weken geleden protesteerden circa 10.000 studenten tegen Woolworth.

Het zijn vooral studenten die steeds vaker voor de zaak van Israëls vijanden worden gewonnen, daar zij op termen als ‘onderdrukking’, ‘gerechtigheid’ en ‘vrede’ afkomen. Een groot aantal Amerikaanse universiteiten heeft inmiddels besloten producten uit Israël te boycotten, en de trend gaat ook in andere landen in die richting.

Prominente ondersteuners van de Israëlboycot zijn er genoeg, van Roger Waters, de zanger van Pink Floyd, tot aan fysicus Stephen Hawking, die Israël beschuldigt van het schenden van mensenrechten: het ontbreekt niet aan voorbeelden van mensen die Israël zwart maken.

Van Israëlische zijde staat men radeloos tegenover dit fenomeen. Oproepen om vooral Israëlische producten te kopen en daarmee een ‘anti-boycot’ te beginnen, zijn gelukkig niet aan dovemansoren gericht, en Israel Todayheeft zich steeds weer met eigen Israëlproducten bij deze tegenbeweging aangesloten. Maar ook de gebeden van onze vrienden en alle nuttige ideeën zijn zeer welkom.