Kerk en herberg aan snelweg 1 ontdekt

Naast de Israëlische snelweg 1 tussen Tel Aviv en Jeruzalem, bij het Arabische dorp Abu Gosh is een Byzantijnse kerk uit de 5e eeuw na Christus ontdekt. Niet ver van de messiaanse mosjav Yad HaShmona en het beroemde Elvis Presley-restaurant.

Volgens de archeologen maakte de kerk deel uit van een herberg langs de weg van Jeruzalem naar het kustgebied. Bij de opgravingen werd een kapel (6,5 meter lang en 3,5 meter breed) met witte mozaïekstenen gevonden. In het noordoostelijke deel van de kapel bevindt zich een doopvont in de vorm van een kruis (zie foto). Tussen het puin van de kerk werd her en der rode kalk aangetroffen, wat op met fresco’s verfraaide kerkmuren wijst. Ten westen van de kerk werden ruimtes ontdekt die vermoedelijk als woon- en opslagruimtes werden gebruikt.

Een daarvan bevatte een groot aantal keramische wandtegels. Prachtige olielampen en overige keukenbenodigdheden uit de kerk en de herberg werden ontdekt bij de opgravingen.

‘De kerk en de herberg stammen uit de Byzantijnse tijd,’ verklaarde de archeologe van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, Annette Nagar. ‘De route stamt waarschijnlijk nog de Romeinse tijd in Israël. Deze kerk is er weer een tussen het kustgebied en Jeruzalem, net als de kerken in Kiryat Yearim en in Emmaüs. De Byzantijnse kerk werd bij toeval ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden aan de autosnelweg naar Jeruzalem. Waar je ook graaft in Israël, steeds weer stoot je in de diepte op geschiedenis.’