Raketaanval uit Gaza; lanceerinstallatie vernietigd

Nadat dinsdagavond rond 22 uur een raket vanuit Gaza insloeg in een open gebied nabij Ashkelon, heeft de Israëlische luchtmacht binnen enkele uren een doel in de Gazastrook onder vuur genomen, waarbij de raketlanceerder werd vernietigd.

Politici en hoofden van regionale raden uit het hele politieke spectrum veroordeelden het aanhoudende ‘druppelen’ van raketten op gemeenschappen in zuidelijk Israël en riepen de regering op om actie te ondernemen. Avigdor Lieberman – tegenwoordig Knessetlid – zei over de raketaanval: ‘Iedereen die bereid is om raketten druppel voor druppel te aanvaarden, zal uiteindelijk stortregens oogsten.’

Een legerwoordvoerder zei dat Israël de terreurgroep Hamas verantwoordelijk houdt voor raketaanvallen vanuit Gaza. Hamas heeft geprobeerd de recente raketbeschietingen van Israël te beteugelen, zeggend dat de huidige raketten ’tegen het belang van het Palestijnse volk ingaan’.

Dit volgt op het af en toe afschieten van raketten op Israël door de salafistische groep ‘Omar Brigades’ in de Gazastrook, die sympathiseert met IS, en de verantwoording voor deze aanval heeft opgeëist.
De raketaanvallen van de laatste weken lijken te zijn uitgevoerd door kleine groepen in Gaza, die zich ​​tegenover de Hamas-regering opstellen en Israël willen verstrikken in een oorlog met die organisatie, om vervolgens zelf de controle van de kuststrook over te nemen.

Een senior salafistische leider in Gaza zei dat zijn mensen niet konden tolereren dan Hamas hen feitelijk vervolgt, arresteert en doodt. Hij voegde toe dat de militanten van plan zijn om raketten te blijven afvuren op Israëlische doelen, maar beweerde dat de bedoeling was om een ​​burgeroorlog met Hamas te veroorzaken en niet om de Palestijnen in weer een conflict met Israël te slepen.

Voor Israël zou een ‘regering’ die met IS is verbonden, een nog groter kwaad zijn dan de Hamas, en het land lijkt er daarom niet in geïnteresseerd om Hamas verzwakken.