Tak van Hamas waarnemer bij VN-organisatie

De VN-Raad voor de niet-gouvernementele organisaties (19 lidstaten, waaronder Israël en de Verenigde Staten) heeft in zijn laatste stemming besloten het Palestinian Return Centre(PRC) toe te laten als adviseur voor de Verenigde Naties. Voor stemden onder andere Iran, Soedan, Venezuela, Pakistan, Cuba, China en Turkije.

De PCR behoort overwegend bij de radicale terreurorganisatie Hamas en is gevestigd in Londen. Hij strijdt voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël.

‘Dit is een nieuw hoogtepunt in het VN-theater’, zei de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor. ‘Op een dag zullen we Hezbollah in de VN-Veiligheidsraad zien en de jihadisten van de Islamitische Staat in het Comité voor de Mensenrechten van de VN. Het is gewoon ongelooflijk, zoals de VN Hamas met roem en eer in zijn organisatie binnenlaat ‘
Het Israëlische dagblad Yediot Achronot beschreef dit als volgt:’De VN heeft een organisatie toegelaten die terreur promoot’.

De PRC staat in Europa bekend om zijn anti-Israëlische propaganda in de politieke arena en in de universiteiten. In 2010 werd in Israël besloten dat de organisatie illegaal was, omdat hij bij Hamas zou behoren. Het was toen de Israëlische minister van defensie Ehud Barak, die de PRC als onderdeel van een terreurorganisatie definieerde, omdat zijn leden hooggeplaatste personen binnen Hamas zijn.

In Europa en andere Arabische landen behartigt de PRC de belangen van Hamas in de Gazastrook. Het Israëlische Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center onderzocht lange tijd het werk van de PRC en heeft geconstateerd dat de PRC het bestaansrecht van Israël niet erkent en vasthoudt aan het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen binnen de grenzen van Israël.

Volgens hetzelfde onderzoek is de PRC tegen de vredesonderhandelingen met Israël, en zijn leden zijn mede verantwoordelijk voor de Hamas-terreur door geheime betalingen vanuit Europa. Een van de voorzitters van de PRC is Zaher Birawi, lid van de radicale Moslimbroederschap in Groot-Brittannië, die in 2012 de woordvoerder was van de controversiële Gazavloot.