VN erkent raketten in scholen, maar veroordeelt toch Israël

Voor de eerste keer heeft een hoge VN-functionaris persoonlijk en publiekelijk toegegeven dat Hamas terroristen VN-scholen en andere voorzieningen in de Gazastrook misbruikten tijdens de oorlog van afgelopen zomer.

‘Wij waren personen die de wapenvoorraden vonden in onze faciliteiten tijdens inspecties,’ vertelde Pierre Krähenbühl, commissaris-generaal van de VN Relief and Works Agency (UNRWA), belast met het helpen van ‘Palestijnse vluchtelingen’, aan de Israëlische nieuwssite Yediot Achronot. ‘De reden dat de hele wereld ervan wist is dat we het hen vertelden.’

Tijdens het 50-daagse conflict ontdekten UNRWA-functionarissen bij tenminste drie gelegenheden dat zijn scholen en andere faciliteiten in de Gazastrook door Hamas werden gebruikt als wapendepot. Bij alle drie de gelegenheden gaven Krähenbühl en UNRWA de wapens terug aan Hamas.

‘Ik was de enige senior internationaal ambtenaar die de raketaanvallen vanuit de Gazastrook naar Israël veroordeelde,’ vervolgde Krähenbühl. ‘En dat deed ik niet vanaf een plaats waar je gemakkelijk kunt praten, zoals Jeruzalem of Genève, maar in plaats daarvan vanuit de Gazastrook zelf. Ik kan van mezelf zeggen dat ik het internationaal recht zeer serieus neem, en als ik weet dat raketten opzettelijk worden afgevuurd naar gebieden waar een bevolking is die erdoor kan worden geschaad – dan veroordeel ik dit’.

Hoewel dat waar is, wees de Amerikaanse nieuwssite Breitbart erop dat Krähenbühl opvallend vorige zomer in zijn uitspraken Hamas niet als de dader van deze misdaden noemde.

Maar de UNRWA chef heeft er geen probleem Israël te noemen wegens zijn aanval op een VN-school in Jabaliya, een voorstad van Gaza-stad (één van de locaties waar wapens van Hamas werden gevonden).

‘De dag na de aanval bezocht ik de gewonde kinderen in het ziekenhuis, en ik zag met eigen ogen hun ouders, die bij hen stonden; wat betekent het als je niet in staat bent je kinderen te beschermen, ‘ zei hij tegen Yediot Achronot.
Video bewijs, gepubliceerd door het Israëlische leger, liet zien dat niet alleen de school als wapendepot werd gebruikt, maar ook dat Hamasstrijders werkelijk raketten op Israël afschoten vanuit de aangrenzende straat.
Toch klaagde Krähenbühl, dat ‘zelfs nadat we de IDF de locaties gaven en duidelijk maakten dat er burgers zijn, werden ze nog aangevallen door Israël, dus het is mijn plicht hen te veroordelen’.

Ondanks de overdreven pogingen van Israël om burgerslachtoffers te minimaliseren –  wat zelfs de VN bevestigde – zijn volgens Krähenbühl ongeveer 540 kinderen in Gaza tijdens de oorlog om het leven gekomen. ‘Dat komt niet overeen met de Israëlische beoordeling, dat alle stappen zijn gezet om het aantal gewonden tot een minimum reduceren,’ beschuldigde hij. Daarbij hield hij geen rekening met het feit, dat deze kinderen en anderen vaak als menselijk schild werden gebruikt, waarop Hamas feitelijk pochte.