VN-rapport: ‘Ondergrondse tunnels waren legitiem’

Israël en de Palestijnen hebben – volgens het recentste onderzoek van de VN naar de laatste Gaza-oorlog in de zomer van 2014 – nogal wat oorlogsmisdaden begaan.

Ook al heeft de VN in zijn rapport voor het eerst ook de Palestijnse terreurorganisaties in de Gazastrook voor hun aanvallen op Israël bekritiseerd, toch blijft de hoofdschuldige in het 183 pagina’s tellende rapport Israël. ‘De slachtoffers aan beide zijden hebben het recht om te worden gehoord,’ verklaarde de voorzitter van de door Israël stevig bekritiseerde VN-commissie, Mary McGowan Davis.

Volgens het VN-rapport werden de onderaardse terreurtunnels alleen voor aanvallen tegen Israëlische soldaten bij het grenshek gebruikt, en dat is volgens de VN legitiem.
Volgens het verslag hebben de Palestijnse terreurgroepen voor hun raketbeschietingen gewaarschuwd, en Hamas heeft de Palestijnse bevolking niet als veiligheidsschild gebruikt, maar het Israëlische leger.

Om deze reden heeft de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu dit VN-rapport een ‘vertekend rapport’ genoemd. ‘De onderzoekscommissie die dit rapport schreef, noemt zich “Mensenrechtenraad”. In feite doet deze VN-Mensenrechtenraad alles, behalve zich om de mensenrechten bekommeren,’ aldus Netanyahu.

Het VN-rapport beschrijft niet eens dat de ontvoering van en de moord op drie jonge Israëliërs voor de oorlog, evenals de raketaanval vanuit de Gazastrook, tot de operatie in de Gazastrook leidden. In plaats daarvan wordt de Israëlische verovering van bezette gebieden inclusief Oost-Jeruzalem als reden voor het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook genoemd. Terloops werden de toenemende raketaanvallen op Israël als bijkomende reden genoemd.

In de Hebreeuwse versie van het VN-rapport werd de executie van 21 Palestijnen, die in de Gazastrook van collaboratie met Israël werden verdacht, genoemd en sterk bekritiseerd, maar niet in de Engelse en de Arabische versie van het rapport. Daarin werd het aantal geëxecuteerden en de reden voor hun executie zonder enige toegevoegde kritiek genoemd.

De blokkade van de Gazastrook, die door Secretaris-generaal Ban Ki Moon als collectieve straf voor de Palestijnen werd omschreven, zou de Palestijnse economie wurgen en zou de Palestijnen van hun rechten hebben beroofd, zo stelt men. Daarvoor wordt alleen Israëls blokkade bekritiseerd, maar niet de Egyptische aan de Sinaïgrens met Egypte.

Het VN-rapport beschuldigt Israël van massale luchtaanvallen, 6000 in totaal, en 50.000 artillerie- en tankgranaten, in een oorlog van 51 dagen. De Palestijnse terreurgroepen hebben 4.881 raketten en 1.753 mortiergranaten op Israël afgeschoten.

Op de Israëlische radio werd dit rapport van alle kanten en door partijen in het hele politieke spectrum zwaar bekritiseerd. Steeds weer werd herhaald dat Israël van de VN niets kan verwachten en dat dit ‘vredeslichaam’ een politiek lichaam tegen Israël is. ‘Deze VN-Mensenrechtenraad bekritiseert Israël meer dan Iran, Syrië en Noord-Korea samen. Deze raad had aanvankelijk iemand (William Schabas) als leider van de commissie aangesteld, die zich voortdurend tegen Israël uitsprak en van Palestijnen geld heeft gekregen.

Israël heeft geen vertrouwen in de VN-Mensenrechtenraad. Daarom publiceerde Israël parallel hieraan zijn eigen onderzoek naar de jongste Gaza-oorlog.