Waarom zelfs Abbas Gaza niet wil hebben

Begin 2015 betuigden de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Jordanië de Palestijnse president Machmud Abbas hun steun, wanneer hij interesse zou hebben om de macht over te nemen van Hamas in de Gazastrook. Dat aanbod werd in september 2014 voor het eerst geformuleerd, nadat Israël de operatie Sterke Rots had beëindigd.

Maar Abbas wees het aanbod af. Hij noemde het zelfs een ‘valstrik’. Terwijl sommige waarnemers denken dat Abbas met zijn stellingname een volgende bloedige burgeroorlog met Hamas wilde voorkomen, geloven anderen dat zijn motieven uitsluitend van politieke aard waren.

Dimitri Dilani, een vooraanstaand lid van de Fatach-partij van Abbas, zei: ‘Ten eerste geloof ik niet dat Jordanië en het Westen hun aanbod waar kunnen maken, en ten tweede vraag ik me af hoe een dergelijke overname af zou lopen. Geweld is geen optie, want Fatach houdt zich aan haar verplichting om te werken aan een vreedzame oplossing van meningsverschillen met Hamas’.

Terwijl Abbas terughoudend is, willen heel wat inwoners van Gaza liever weer onder gezag komen van Fatach. Bij voorbeeld Schadi R, een Fatach-aanhanger die in Gaza woont, en ons toevertrouwt dat de bevolking in Gaza de buik vol heeft van Hamas, maar dat niemand iets tegen dit bewind kan ondernemen. Schadi beweert: ‘Als wij de straat opgaan om te protesteren, zouden ze met scherp op ons schieten. Gewone burgers hebben geen toegang tot wapens, dus onszelf verdedigen is onmogelijk’.