Egypte laat smokkeltunnels naar Gaza vollopen

De Egyptische regering van president Abdul Fatah al-Sisi treedt zonder scrupules op tegen de radicale Hamasregering in de Gazastrook. Het Egyptische leger is begonnen de onderaardse tunnels tussen het Egyptische en het Palestijnse deel van de grensstad Rafah te laten vollopen. Daartoe pompen de Egyptenaren enorme hoeveelheden water uit de Middellandse Zee en leiden dat via kanalen naar de vijf kilometer lange grenszone.

De Hamasregering in de Gazastrook raakte in paniek en probeerde via bemiddelaars de Egyptische regering ervan af te houden het grensgebied te overstromen. Uit Egyptische zowel als Palestijnse bronnen blijkt dat enkele tunnels tussen de Gazastrook en Egypte reeds zijn ingestort. Dat brengt het hele tunnelsysteem van de Hamasregering in gevaar. De islamisten ontvangen uit smokkel en tolheffingen jaarlijks meer dan honderd miljoen dollar.

Hamaswoordvoerder Sami Abu Suhri waarschuwde dat woningen aan beide kanten van de grens zouden kunnen instorten en dat zout water de grond ongeschikt zou maken voor landbouw. Daar de tunnels echter al jaren niet alleen voor dagelijkse gebruiksgoederen maar ook voor het smokkelen van wapens en raketten worden gebruikt, willen de Egyptenaren het systeem nu laten stoppen.

Hamasterroristen uit de Gazastrook hebben de afgelopen jaren de infrastructuur van de fanatieke islamisten op de Sinaï helpen opbouwen, maar het Egyptische leger vond deze te gevaarlijk worden. Daar wil de Egyptische president nu een eind aan maken. Daarbij werkt hij naar men zegt zelfs met Israëlische veiligheidsmensen samen. Als de onderaardse tunnels inderdaad onder water staan of instorten, dan zou dat drastische gevolgen hebben voor de Hamasregering. Zonder bevoorrading met wapens en raketten zou Hamas zijn positie als bedreiging voor Israël kwijtraken.

Acht jaar geleden, in mei 2007, had Israëls minister van Buitenlandse Zaken Tzippi Livni al voorgesteld de tunnels in het grensgebied te laten vollopen, maar daar is toen van afgezien. Als Jeruzalem destijds datgene had gedaan wat Kaïro nu doet, zou de wereld onmiddellijk Israël hebben veroordeeld voor het verzilten van de Palestijnse landbouwgronden. Tegen Egypte durft nu niemand dat te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *