Iran en de Palestijnse president Abbas dreigen Israël

De hoogste religieuze leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft Israël scherp bekritiseerd voor zijn ‘beledigend’ gedrag ten opzichte van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem: ‘De misdaden van het zionistische regime in Palestina (…) zijn het ergste probleem voor moslims,’ ​​schrijft Khamenei op zijn website. Hij noemde het gedrag van Israël tegenover de Palestijnen ‘de ultieme mate van roekeloosheid en verschrikkelijk onheil.’

Israël wordt wereldwijd bekritiseerd door moslims, omdat de politie met schrikgranaten en traangas was opgetreden tegen relschoppende Palestijnen. Die hadden zich verschanst in de Al Aqsa moskee en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk.

Bij een militaire parade in Teheran verklaarde de Iraanse militaire leider, generaal-majoor Ataollah Salehi: ‘Ongetwijfeld zullen we Israël vernietigen’ De vernietiging van Israël zal de VS ‘reinigen’ van Israëlische invloed, onderstreepte de militaire leider. Andere sprekers vielen de VS en Israël aan als de ‘Grote Satan’ en de ‘Kleine Satan’.

Abbas: Nieuwe intifada dreigt
De Palestijnse president Machmoud Abbas (foto) waarschuwde voor het risico van een nieuwe intifada (Palestijnse opstand), indien de onrust rond de Al-Aqsa moskee niet verdwijnt en de vredesbesprekingen met Israël niet worden hervat. ‘Wat er momenteel gebeurt is uiterst gevaarlijk en we willen in geen geval dat het zo blijft, anders eindigt alles in chaos of mogelijk in een Intifada. En dat willen we gegarandeerd niet,’ benadrukte Abbas tijdens een bezoek aan Parijs.

Abbas was in de Franse hoofdstad, om voor zijn bezoek aan de Algemene Vergadering van de VN in New York met president François Hollande te spreken. Frankrijk heeft een plan voor een internationale ‘contactgroep’ bij de Verenigde Naties, waaraan de leden van de VN-Veiligheidsraad, de Arabische Staten en de leden van de Europese Unie deelnemen. Het doel van de contactgroep moet de hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen zijn. Hier moet er een tijdsbestek van 18 maanden voor zijn. Na het bezoek aan Parijs reisde Abbas naar Moskou. Daar ontmoet hij de Russische president Vladimir Poetin en neemt hij deel aan de opening van een moskee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *