ISIS bedreigt christenen in Oost-Jeruzalem

In de Oost-Jeruzalemse wijk Beit Hanina zijn donderdag pamfletten opgedoken, die ondertekend zijn door de organisatie ‘ISIS Palestina’ en zich tegen de Arabische christenen in het gebied keren. Gedreigd wordt deze christenen af te slachten aan het einde van [de islamitische vastenmaand] Ramadan, indien ze niet vluchten.

Verscheidene media in Israël berichtten al over deze pamfletten, waaronder Channel 10. Het is voor het eerst dat in de Israëlische hoofdstad een aankondiging van de Islamitische Staat (ISIS of IS) wordt bekendgemaakt.

Het nieuws over deze pamfletten deed snel de ronde onder de Arabieren in Israël, vooral via sociale netwerken. Enkelen uitten hun twijfel, anderen nemen de zaak ernstig.
Er zijn ook moslims uit Oost-Jeruzalem, die zich erdoor geraakt voelen en laten weten dat zij niet kunnen geloven, dat er in hun stad een duidelijk al actieve tak van de terreurorganisatie ISIS bestaat. ‘Het kan hier ook slechts een poging zijn om de plaatselijke christenen te intimideren,’ zei een Israëlische Arabier (die anoniem wil blijven) tegen Israel Today. Toch heeft hij geen angst. ‘Wij zijn hier in Israël. Ik denk niet, dat Israël dat toelaat.’

Dat er onder de Israëlische en Palestijnse moslims aanhangers van de wrede terreurgroep zijn, is al langer bekend. Een paar dagen geleden is een gezin met drie kinderen – de jongste 18 maanden – uit Sachnin in het noorden van het land blijkbaar naar Syrië vertrokken. In november waren speciale eenheden erin geslaagd, in Hebron op de Westbank een terroristische cel van ISIS op te pakken.

In de Gazastrook zijn er regelmatig botsingen tussen de Hamas en de terreurorganisatie. Ook heeft ISIS vanuit de Gazastrook raketten afgeschoten op Israël, men veronderstelt om nieuwe gevechten tussen Israël en Hamas uit te lokken.
Waarnemers geloven dat dit een van de aanzetten voor Hamas was, om deel te nemen aan gesprekken met Israël.