‘Alles gebeurt doordat Palestijnen gefrustreerd zijn’

In Israël is men niet verbaasd over het standpunt van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström, die de jongste terreuraanslagen in Parijs vergeleek met de nood van de Palestijnen in Israël.

Op de Zweedse staatszender SVT zei Wallström: ‘Blijkbaar hebben we niet alleen hier in Zweden, maar op de hele wereld een reden om bezorgd te zijn, want er zijn er zoveel die geradicaliseerd worden. Ook hier zullen situaties komen als in het Midden-Oosten, waar niet in de laatste plaats de Palestijnen inzien dat er daar geen toekomst voor hen is. Zij moeten hetzij hun vertwijfelde situatie accepteren, hetzij naar geweld grijpen.’

In Jeruzalem was men verontwaardigd over haar vergelijking. In de Israëlische media werd haar anti-Israëlische uitlating van alle kanten van het politieke spectrum hevig bekritiseerd, alsof de jongste terreuraanslagen in Parijs het gevolg zouden zijn van de frustratie van de Palestijnen.

Wallströms woordvoerder wees de kritiek uit Israël van de hand en verklaarde dat zij geen rechtstreeks verband heeft gelegd tussen de terreuraanslagen in Parijs en Israël. In Jeruzalem wordt dit niet serieus genomen, want men kent Wallströms anti-Israëlische standpunten allang.

‘Dat is cynisch en onjuist,’ zei Israëls vroegere minister van Buitenlandse Zaken Lieberman voor de radio. ‘Het herinnert ons aan het gedrag van Zweden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.’ Anderen hebben Wallströms opmerking vergeleken met een antisemitische uiting, wat volgens vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotoveli niets minder is dan een legende van een rituele moord. ‘Zij praat vanuit domheid en blindheid. Terroriseert Iran ook uit frustratie? Terroriseert Al-Qaida ook uit frustratie? Alleen al het idee dat Israël voor alle problemen in de wereld verantwoordelijk zou zijn, bewijst dat Europa niets heeft geleerd uit zijn eigen geschiedenis.’

Europa heeft nog niet begrepen dat Israël een deel van de oplossing is, en niet van het probleem. Geen enkel ander land bestrijdt de islamitische terreur langer en hardnekkiger dan Israël. Tegenwoordig zijn het de Europese regeringen die achter de schermen Israël om hulp en advies vragen voor het bestrijden van terreur. Voor Wallström behoort Israël echter tot het probleem van de islamitische terreur, die zich wereldwijd verbreidt.

Maar Wallström gelooft waarschijnlijk eerder Palestijnse terreurorganisaties, die volgens het Duitse persbureau DPA de aanslagen in Parijs officieel scherp veroordeelden. Hamas-woordvoerder Bassem Naeem: ‘Onze deelneming gaat uit naar de familie van de slachtoffers. Wij wensen Frankrijk veel veiligheid en bescherming.’ Nafez Assam (Islamitische Jihad): ‘Ik geloof niet dat in de islam een dergelijk willekeurig en tiranniek moorden is toegestaan.’