Israëlische judoka’s winnen brons – met een nare bijsmaak

In het Grand Slam judo-toernooi in Abu Dhabi hebben de Israëlische atleten Yarden Gerbi en Sagi Murki elk een bronzen medaille gewonnen. Hun succes heeft echter een bittere bijsmaak, omdat de atleten niet officieel voor hun vaderland Israël uitkwamen.

Op hun sportkleding droegen zij niet de vlag van hun land maar het insigne van de Internationale Judo Federatie. De Israëlische atleten hadden moeten buigen voor de druk die de Verenigde Arabische Emiraten uitoefenden.

De judoka Shira Rishoni kreeg het eerst een vernedering te verwerken. Haar tegenstander uit Algerije wilde alleen tegen haar aantreden, nadat Rishoni verzekerde dat ze niet Israël, maar de Internationale Judo Federatie vertegenwoordigt. Bij de prijsuitreiking aan het einde van het evenement ontvingen vervolgens de twee atleten Gerbi en Murki hun bronzen medailles, zonder dat hun eigen land werd genoemd.

Yarden Gerbi wil van geen kwaad horen over de overwinning en verdedigde zich in een verklaring: ‘Allen die het een schande noemen, moeten zich schamen. Ik vertegenwoordig altijd mijn land, of je onze vlag nu ziet of niet. De beslissing om zonder Israëlische vlag aan te treden, is pas gevallen toen we in Abu Dhabi waren aangekomen. Het gaat daarbij om een veiligheidsmaatregel. Dat was pijnlijk voor mij, maar ik heb het ook als een uitdaging beschouwd’.

De Israëlische minister van Cultuur en Sport Miri Regev zei dat ze niet zomaar zou instemmen met de boycot van Israël bij grote sportevenementen. Bij de kampioenschappen windsurfen in Oman moest vorige maand een Israëlische deelnemers ook aantreden zonder nationale vlag.

Een andere Israëlische atleet stond dit weekeinde in de belangstelling: de 20-jarige studente Nili Block, die bij de Jerusalem Boxing Club traint, werd in Belgrado wereldkampioen kickboksen. Ze versloeg in de finale van de klasse tot 60 kg haar tegenstandster uit Kroatië. Nili Block werd in de Verenigde Staten geboren, emigreerde met haar ouders naar Israël en noemt zichzelf een religieuze Jodin. Ze hoefde haar nationaliteit niet te verbergen bij de kampioenschappen in Servië.