‘Onze kinderen mogen met stenen gooien naar Joden’

Eerder deze maand besloot de Israëlische Knesset tot een minimum gevangenisstraf voor minderjarigen die stenen en brandbommen naar auto’s gooien. Een woedende Palestijnse Autoriteit noemde de maatregel ‘een afstraffing en racistisch’.

Over de meeste aanvallen met stenen in Israël hoor je niets, maar gemiddeld gebeuren er elke dag wel een paar van deze incidenten. De daders zijn meestal Palestijns-Arabische jongeren en hun slachtoffers zijn bijna altijd Israëlische Joodse automobilisten.

Een aantal van deze aanvallen hebben doden en gewonden veroorzaakt. Ze hebben ook Joodse kinderen het leven gekost.

Er zijn in Jeruzalem bepaalde ‘no go areas’, dat zijn gebieden waar politie, ambulances en andere openbare diensten gewoon niet ingaan uit vrees met stenen te worden bekogeld.
Maar het plegen van dergelijk geweld is het ‘recht’ van elk Palestijns-Arabische kind, benadrukte het Comité voor Gevangenen van de Palestijnse Autoriteit. Het comité beschuldigt de Israëli’s, dat ze proberen ‘Palestijnse kinderen te beroven van hun mogelijkheid om hun rechten uit te oefenen in een poging om hun gevoel van verbondenheid met hun land te tonen.’