Aanslag, Neerslag en Genadeslag

Er deed een grapje de ronde tijdens de heftige regenval: ‘Ik wil u niet bang maken, maar de regen is zo heftig, dat de dieren zich twee aan twee in rijen begonnen op te stellen…’

De afgelopen weken moest Israël alle zeilen bijzetten: de ene dag werd gekenmerkt door terreuraanslagen; de andere dag was er heftige neerslag, en tussendoor kreeg Israël ook nog de genadeslag te verwerken van het boycotbesluit van de Europese Unie. Ook had nog iemand in Amerika voorspeld dat Israël over tien jaar niet meer zou bestaan. We werden op alle fronten geraakt.

Vanaf de Joodse feestdagen tot 11 november werden volgens de cijfers van de Israëlische politie 174 aanslagen gepleegd, waarbij 12 Israëli’s om het leven kwamen en er 160 gewond raakten. Het waren 72 aanvallen met messen, 66 keer werd met stenen op rijdende auto’s gegooid en tien keer reed een dader met zijn auto op mensen in.

De daders werden ‘geneutraliseerd’, dat wil zeggen dat ze werden gedood of onschadelijk gemaakt. 51 van de 87 Palestijnse aanvallers werden door veiligheidsbeambten of gewapende voorbijgangers neergeschoten. 82 procent van de Palestijnse terroristen waren 16 tot 25 jaar oud. En enkelen nog jonger.

En dan de neerslag: de kustgebieden van Israël raakten gedeeltelijk volledig ontregeld door de regen die met bakken uit de hemel viel. Gebieden van Tel Aviv tot Haifa zaten soms dagenlang zonder stroom. In Ashkelon werd de eerste week van november een nieuw record gebroken: Nog nooit is er in de geschiedenis van het moderne Israël binnen één uur zoveel regen gevallen.

Er deed een grapje de ronde tijdens de heftige regenval: ‘Ik

Ten slotte de genadeslag: de Europese commissie heeft intussen besloten producten uit nederzettingen in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria te labelen. In alle 28 lidstaten van de EU moeten klanten nu kunnen zien waar Israëlische producten vandaan komen, bijvoorbeeld van de Westelijke Jordaanoever, uit OostJeruzalem of van de Golan Hoogvlakte. De EU-commissie benadrukte, dat het maar om één procent van het handelsvolume tussen Israël en de EU zou gaan, met een waarde van 154 miljoen euro.