Joodse helpsters uitgescholden in Grieks VN-kamp

Een groep Amerikaanse Joodse hulpverleensters werd vorige week, na antisemitische scheldpartijen van vrijwilligers van andere hulporganisaties, zonder pardon verbannen uit een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

Het kamp is een van de vele die door de VN zijn opgezet om de stroom vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Iran te helpen. Een aantal hulporganisaties zijn er actief, waaronder de Israëlische humanitaire organisatie IsraAID.

De jonge Joodse vrouwen in kwestie waren uit de Verenigde Staten gekomen om vrijwilligerswerk te doen met IsraAID, en ze droegen tijdens het incident shirts van de Israëlische organisatie.

Het begon toen collega-vrijwilligers, die voor andere organisaties werken, begonnen om antisemitische en anti-Israëlische laster naar de Joodse vrouwen te roepen. Op dat moment kwam een VN-bewaker, maar in plaats van de tegenstanders het zwijgen op te leggen, deed hij mee met de verbale aanval tegen de Joodse vrouwen, en eiste dat ze het kamp verlaten.

‘De situatie verslechterde snel. De bewaker … schreeuwde naar me en zei dat er hier geen plaats was voor mensen zoals ik,’ zei een van de vrouwen. ‘Zoals ik?’ vroeg ik. ‘U bedoelt Israëlisch? Maar ik ben een Amerikaanse Jodin.’ De bewaker beweerde met klem dat wij [Joden] allemaal hetzelfde zijn: moordenaars. Hij dreigde ons te arresteren als we het kamp niet zouden verlaten.’

De hulp voor de Amerikaanse Joodse vrouwen kwam van niemand anders dan een Israëlisch Arabisch lid van IsraAID, die de leiding van het kamp in kennis stelde van het voorval, wat leidde tot het ontslag van de bewaker.